Glykemiskt index (GI)

Vad är egentligen GI?
Aprikoser innehåller 80 GI.Under 80-talet utvecklades GI för att hjälpa diabetiker att minska sin medicinering och må bättre. Många använder sig av GI för att hålla kroppsfettet nere och samtidigt bygga muskler.

Uttrycket glykemiskt index och tal om »långsam« och »snabb« mat har ersatt det man tidigare kallade för långsamma och snabba kolhydrater. Näringsrådgivare rekommenderar att vi väljer den långsamma maten med lågt glykemiskt index (GI).
Kellogos innehåller 42 GI.Vi mår bättre av den eftersom blodsockret då inte åker berg-och-dalbana under dagen utan ligger på en jämn nivå. Dessutom håller den långsamma maten oss mätta längre och hjälper oss att undvika sötsug.

Mat som har lågt GI är till exempel pasta, mjölk, hela sädeskorn, surdegsbröd, ris och baljväxter medan socker, godis, läsk, energidrycker, vetebröd, vitt bröd och potatismos har högt GI.

Banan innehåller 84 GI.För att kunna jämföra hur olika livsmedel påverkar blodsockernivån, använder man sig av glykemiskt index, GI. Det visar hur snabbt socker och stärkelse bryts ner efter en måltid och hur snabbt de tas upp till blodbanan.

Men glöm inte att titta på hela din måltid, och inte bara på GI hos enskilda livsmedel. Det är helheten som räknas.
Källa: fitness-magazine.se
// Anna


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback