Don't worry, be happy!

Tumblr_l694towbbd1qasxryo1_500_large
Oro kan ge ohälsa

Att uppleva att man inte har kontroll, att gå omkring och oroa sig eller att känna sig otillräcklig frestar inte bara på humöret utan kan också bli ett hot mot hälsan generellt sätt. När vi känner oss sårbara och utsatta har vi svårare att leva sunt.

Vi blir istället mer benägna att frossa i onyttigheter som ett sätt att söka tröst. Lindringen blir kortvarig men hälsoeffekterna påverkas på lång sikt.

Tumblr_lb74tcyz481qbvmzdo1_500_large
I en studie visade forskare vid University of California i Irvine att personer som upplevde stark oro var sju gånger mer benägna att leva osunt.
Källa:
"100 hemligheter som stärker din hälsa" av David Niven, PH. D.// Pernilla 

Sweat and drink waterLäste en intressant sak i friskisexpressen idag, som jag själv länge undrat över:Är det sant att man har dåligare kondition/ är mer otränad om man svettas mer än andra?


- Nej. Att svettas är ett sätt för kroppen att hålla rätt kroppstemperatur. När du tränar blir kroppen varm och då behöver du kylas av. Då svettas du.
Är du vältränad svettas du oftast mer. Det beror på effetivare syretransport och muskelarbete i kroppen, vilket gör att du blir varmare. Det resulterar i att du svettas mer.


En vanlig dag förlorar du ca en halv liter vätska, genom hudens porer. Under ett tufft träningspass kan du förlora ca en liter vätska. Alltså lika mycket vätska som du gör av med på två dagar, då du inte tränar.

Att svettas är bra!// Anna


Kettlebells


Järnkulorna är det perfekta träningsredskapet för att träna styrka i rörelse.
Kettlebells är en ganska nyuppfunnet träningsredskap, som uppfanns i ryssland.
Kettlebells används oftast i svingande rörelser, som ofta tränar hela kroppen.
Kettebellsen är gjorda av järn och finns i olika vikter.

Här är olika övingar man kan göra med kettlebells:


Kettlebells är osmidiga i sig, i övningarna man gör. Därför får kroppen jobba extra mycket för att kunna göra rörelserna stabila och raka. Träningen kräver full koncentration.
Se även : http://www.youtube.com/watch?v=pR9KNdpen1g
Källa:  halsa.se


// Anna

Write it down

Tumblr_lbqvsstur31qdspz3o1_500_large
Att vara sjuk kan vara mer än man står ut med. Ett sätt att göra det lättare att bearbeta vad som händer utan att begrava sig i detär att skriva ner sina tankar i en egen dagbok.

Att skriva om det vi uppleversänker stressnivån och kan faktiskt  göra att vårt allmäntillstånd blir bättre. Genom att skriva om sjukdmar och svåra upplevelser hjälper det än att acceptera det som händer och den processen motverkar stress och sömnsvårigheter.

Om man lyckas påverka den fysiologiska stressen i kroppen mår man bättre helt enkelt. Man måste få utrymme för sin egen röst och genom att skriva kan man hitta lösningar inom sig själv, istället för att bli hänvisas till de lösningar som andra kan ge.

Det handlar om att stärka tron på sin egen förmåga och det bästa av allt med att skriva dagbok är att det alltid gäller samma regel: det finns inga regler, skriv hur du vill!

Och det finns heller inget som säger att man måste se dagboksskrivandet som  en obligatorisk uppgift varje dag, utan att det är mer som en slags vän du själv vill att den ska vara.

Tumblr_lcbjtewhdr1qdhbhio1_500_large
I ett forskningsprojekt vid North Dakota State University bad man personer med kroniska sjukdomar som astma och artrit att skriva om sin tillvaro i en dagbok under en timme varje vecka.

En månad efter det att patienterna börjat skriva dagbok märktes en mätbar förbättring av symtomen hos 47 procent av dem.Källa: "100 hemligheter som stärker din hälsa" av David Niven, PH. D.

// Pernilla


To make mistakes is human, but to forgive is divine.


Tumblr_kwxe74ibmz1qasluho1_250_large
Att kunna förlåta och göra sig kvitt upprörda känslor och tankar stärker
kroppens egen förmåga att återgå till sitt normaltillstånd när vi hetsar upp oss över något. Det är när vi är i balans som kroppen fungerar bäst. Så undvik horn i sidan - för hälsans skull.

Tumblr_l721cufbbj1qd0f16o1_500_large
Läkare vid University of Washington har visat att hjärtfrekvens, blodtryck och svettproduktion ökar hos nio av tio som bär på aggressioner mot andra. Vart och ett av symtomen indikerar att nervsystemet aktiveras och att mängden stresshormon ökat.Forgiveness_by_lars92-d2ynthv_large
Så kom ihåg att du gör även
dig själv en tjänst när du förlåter någon annan! =)
Källa: "100 hemligheter som stärker din hälsa" av David Niven, PH D.

// Pernilla

Remember This
Muscles.se ger tips om de 5 grundläggande sakerna man bör tänka på om man tränar :


1. Hitta motivationen. När du hittat motivationen till att träna eller att fortsätta träna, kan du komma hur långt som helst.
2. Tänk på kosten. Tänk på att få i dig tillräckligt med näring, till förhållande hur mycket du tränar. Tränar du mycket är det viktigt att du äter mycket och näringserik mat, det gör dina muskler större, men även att du orkar fortsätta träna i den mängd du gör.
3. Vila tillräckligt. Se till att din kropp hinner återhämta sig innan nästa pass. Det är viktigt att kroppen får återhämta sig, annars kan resultatet istället bli att kroppens muskler bryts ner, all kraft går åt at hålla sig vaken, istället för att utföra träningen.4. Strukturera upp din träning. Tänk på att använda ett bra träningsprgram, efter de resultat du vill uppnå. ex så kan du träna styrka en dag, och spinning en annan. Genom en varierat träningsprogram ger du kroppen stabilitet.
5. Lyssna på din kropp. Känner du att du får ont i en muskel, ska du alltid sluta träna. Det är inte att påfresta sin kropp för mycket. Det kan leda till allvarliga skador. Så innan skadorna blir allvarliga, ta hand om din kropp!
// Anna

Ingredients that makes you feel good


Dessa ingredienser ger en uppiggande effekt: De ger ökad energi och ökad sexlust:

Pumpafrön: innehåller en hög halt av zink som är bra för potensen hos män och kvinnor.

Ingefära: Ger energi, hjärtat pumpar fortare och man får ofta energikickar.

Rödbetor: Ger styrka, energi och ökad sexlust.

Banan: Ger ett ökat blodtryck och ger en ökad energi.

 

Gör en energigivande smoothie:


Ingredienser, mixa och blanda:

1 1/2 dl fil eller sockerfri yoghurt
1 banan
1 kiwi
2 dl osötad juice

  

Källa: tidningen ”Blossom Magazine”

// AnnaFun to run
Varför får vi håll när vi springer?

Problemet beror sannolikt på att du startar i för högt tempo. De flesta löpare som drabbas av maghåll får besvär under de första 3–4 kilometerna när de springer.


Lösningen är att ta det lite lugnare i början av löppasset
och gradvis öka tempot när man är uppvärmd – oftast efter ca 10 minuter.


Undvik också att äta för nära inpå löppasset.
En av förklaringarna till maghåll anses vara att en välfylld magsäck kan trycka mot de senor och organ vi har inombords.


Om du precis har börjat att löpträna
kan du glädja dig åt att problemet ofta försvinner av sig själv när man
kommer i bättre form och får mer löpvana.


Källa: http://aktivtraning.se// Pernilla


Joy, temperance and rest, closes the door to your doctor.


Har feber idag, så tänkte passa på att kolla vad feber egentligen är, och ge lite tips på hur du kan undvika att få feber.


Vad är feber?

När kroppen är varmare än normalt (kroppstemperaturen varierar från person till person), feber beror ofta på en bakterie- eller virusinfektion, ex en vanlig förkylning som kroppens imunförsvar inte klarat av. När man har feber känner man sig oftast yr och svag. Hög feber kan orsaka tillfällig förvirring, även att man kan inbilla sig saker (synvillor: se saker som inte finns.)Undvik feber genom att:
 • var noga med att tvätta händerna ofta.
 • träffa inte sjuka (febriga) vänner.
 • Ät nyttig och stark mat (bra för imunförsvaret.)


Tips för att bli frisk från feber:
 • klä dig i svala kläder.
 • drick mycket vatten.
 • vid behov, ta verktablett för febernedsättande.
 • ät mycket frukt och fisk.Gammalt ordspråk: "Ett äpple om dagen håller doktorn borta."


källa: vardguiden.se


// Anna

Chillin' with chili


Tumblr_l4xwzlfbql1qca34to1_500_large
Chili är bra för personer som tränar mycket.
Chili är fullt av immunförsvarsstärkande växtämnen som håller dig frisk och stark när du tränar hårt. Samtidigt är chilifrukten mycket rik på C-vitamin. Du får faktiskt cirka 3-4 gånger så mycket av vitaminet som från motsvarande mängd apelsin.
Tumblr_lan46w8sek1qc78uuo1_500_large
Chilins heta ämne, capsaicin, verkar också starkt inflammationshämmande
, vilket ger mindre värk i muskler, leder och senor när du har tränat hårt och ska återhämta dig. Samtidigt är chilin mycket kalorifattig, och frukten gynnar även ämnesomsättningen. Prova t.ex. chili i wokmat eller i chili con carne.

Källa: http://aktivtraning.se// Pernilla


The Milky Way


Forskare vid McMaster University i Ontario, Kanada lät en grupp försökspersoner dricka
en halv liter lättmjölk eller en kolhydratdryck efter att de tränat. Undersökningen visade att efter 12 veckor med 5 träningspass i veckan så hade fettmassan i ”mjölkgruppen” sjunkit med knappt 2 kg, medan muskelmassan hade ökat med ca ett halvt kilo.

Det kan jämföras med kontrollgruppen som drack kolhydratdryck
; de hade bara byggt upp hälften så mycket muskelmassa utan att ha förbränt sina fettdepåer.

Källa: http://aktivtraning.se

// Pernilla


Mirror, mirror on the wall, who's the winner of them all?Tumblr_lcara3ifbc1qelt0wo1_500_large

Crystal-riches5_large
Titta dig själv i spegeln - så ser en vinnare ut!

Att vara mentalt stark och ha en positiv attityd lyfter både både i jobbet/skolan och privatlivet. Nedan kan du se lite tips som kan hjälpa dig till en starkare självkännsla.
 
Välj några/en av dessa meningar och läs dem högt för dig själv varje morgon. Du blir det du säger!


- Jag är i rätt tillstånd/mående när det väl gäller. Jag hittar mina dagliga strategier för att må och fungera optimalt genom motion, kost och återhämtning.

- Jag har rätt attityd och kan snabbt vända problem och svårigheter till möjligheter och lösningar.

- Jag ältar inte, utan har förmågan att släppa, lyfta blicken och gå framåt.

- Jag fokuserar på det som går att påverka och har samtidigt förmågan att ta bort störningsmoment.

- Jag kan bygga upp ett inre klimat av känslor som lugn, säkerhet och trygghet.

- Jag vet vad jag vill och jag sätter upp tändande och inspirerande mål.

- Jag har en plan och en bra omgivning som stöttar, inspirerar och ger feedback.

- Jag känner glädje och har en ständig önskan om att utvecklas. 


Källa: "Topp hälsa"

 // Pernilla

Coffee to wake the dead

Här är en nyhet för er kaffeälskare!

En till två koppar kaffe per dag kan minska påfrestningen på oartan - stora kroppspulsådern - vilket i sin tur innebär mindre risk för hjärt och kärlsjukdomar.

Den positiva effekten beror på aortan beror på antioxidanterna i kaffet. Forskningsresultatet på detta presenterades nyligen på en stor forskningskongress i Stockholm.

Källa: Tidningen "Topp hälsa"

// Pernilla

change your attitude


Vad är attityd?
Enligt wikipedia: En persons psykiska inställning till något. Attityd tycker vissa är en personlighet, men istället menar förskare att det är en inlärning av ett visst beteende under längre tid.
Fördomar är en typ av attityd, där personen övertagit vissa åsikter/ ställning till olika saker.


tips på hur du kan ändra din attityd:


1. Tänk inte att du ska klara av denna veckan. Lev i nuet och tänk att varje dag är unik. Försök att hitta det positiva och roliga med varje dag som går. Har du en bättre livsinställning (gladare), blir folk runt omkring dig gladare också.


2.
Tro att varje ögonblick är perfekt, oavsett dess resultat. Dåliga saker händer i livet, det är ett faktum. Men det betyder inte att de dåliga sakerna ska dra ner dig. Gott kan komma från allt, oavsett hur dåligt det än är vid den tidpunkten som inte känns bra. Lär dig att öppna upp dig själv. Tillåt dig själv att vara ledsen, och lär dig av dina motgångar. Genom att tänka positivt i de svåra situationerna i ditt liv, kommer göra att du utvecklas mentalt och gör dig inte lika deprimerad som du borde vara.


3. Lär dig alltid att vara tacksam för det du har. Självklart är det viktigt att ha drömmar och mål, men glöm inte att vara tacksam över det du redan har. Tacksamhet lockar till sig positiv attityd.


4. Utnyttja varje tillfälle du har, istället för att ångra det senare. Var inte rädd att prova nya möjligheter som känns rätt heller. Framgångsrika människor har ofta lärt sig att dra nytta av nya möjligheter och insperationer.

Marilyn monroe, en känd kvinna med attityd.// Anna

Sleep wellSvårt att sova?

4 tips om hur du kan sova bättre:

1. Avslappning. Det finns olika sätt att slappna av ex: yoga, meditation, tända rökelser eller lyssna på lugn musik.


2. Gör ditt sovrum till en lugn plats. Städa undan läxor och annat skräp som gör dig stressad, bädda din säng för att sedan lägga dig i den och känna hur mjuk den är.


3. Motionera. Aktiva människor har ofta inte lika stora sömnproblem. Men se till att inte träna för sent, det kan ge motsatt effekt, att du istället har svårt att somna.


4. Försök inte göra det omöjliga. har du somnat och absolut inte kan somna om, ligg inte och vrid på dig för länge då. Gå istället upp eller läs en bok, alternativt kolla på tv. Men se till att inte tända för mycket ljus, det gör dig piggare.
// Anna

chickenwok

Nyttig kycklingwok som innehåller mycket grönsaker och samtidigt är jätte god.

 

Tillagning av kycklingwok

 1. Strimla kycklingköttet.
 2. Blanda lime, thai sweet chilisås, ingefära och soja till en marinad och lägg sedan i kycklingen.
 3. Värm upp rapsoljan och fräs lök, paprika på hög värme under omrörning.
 4. I med kycklingen och marinaden.
 5. Lägg i böngroddarna när kyckligen börjar bli klar.
 6. Servera med cashewnötter och äggnudlar.

Ingredienser till kycklingwok
Cirka 4 portioner.

 • 500 gram kycklingfilé
 • 1 dl rapsolja
 • 1 st gul paprika
 • 1 st röd paprika
 • 200 gram färska böngroddar
 • 4 portioner äggnudlar
 • 1 st purjolök (liten)
 • lite cashewnötter

Marinad

 • 4 msk japansk soja
 • 2 tsk färsk ingefära
 • 2 msk pressad lime
 • 3 msk thai sweet chilisås
Källa: nyttigarecept.se

// Anna

Nutritious butterflies


Pastafjärilar med wasabilax och gröna ärter


250 gram 
1 st 
3 dl 
0,5 st 
250 gram 
1 st 
3 dl 
0,5 st 


Tillagning


1. Koka pastan. Häll laga lätt i en kastrull och tillsätt ärter, spenat, riven ost, buljong. Låt koka upp och lägg red av med maizena till önskad konsistens.

2. Lägg sedan i skivor av kallrökt lax och smaka av med wasabi och salt och peppar.

3. Servera med en sallad.

Familjetips! Man kan hoppa över wasabin i barnens portion. Välj en mild ost om de inte gillar stark ostsmak. Rätten kan också göras med färsk lax som steks först i bitar i lite smör.

Näringsvärde per portion:
Kcal: 382
Kolhydrater: 45 g
Protein: 27 g
Fett: 10 g

Energifördelning:
Kolhydrater: 48 E%
Protein: 29 E%
Fett: 23 E%Källa: http://www.tasteline.com/ 


//Pernilla

Make tea not war


Teeffekten
Den senaste forskningen har visat att te kan ha en skyddande effekt mot hjärtsjukdomar och vissa cancersjukdomar.
Te är också rikt på antioxidanter som skyddar din hud mot solens skadliga strålar. Dessutom kan det skydda mot Alzheimers och andra demenssjukdomar.Drick för hälsan
Om detta inte är tillräckligt övertygande kan det vara idé att ta en titt på dessa fakta:

Att dricka te tillför din kropp vätska och inte tvärtom som vi ofta fått lära oss. Om inte teet som konsumeras vid ett och samma tillfälle innehåller mer än 250mg koffein - det motsvarar fem koppar te.
Te innehåller flour, som hjälper till att skydda dina tänder. Faktum är att studier visat att te kan tillföra ca 70% av det flour som dina tänder behöver. Te utan mjölk och socker har inga kalorier.

I samband med varm väder, verkar te uppfriskande genom att det tillfälligt höjer din kroppstemperatur och ger upphov tillsvettningar, som kyler ner huden.

Grönt och svart te ger samma hälsofördelar.

Källa: http://www.unilever.se/

// Pernilla


Eat right and get healthyHur lär man sig att äta nyttigt?
Det är viktgt att du inte blir för sträng mot dig själv och utesluter allt du tycker är gott. Då riskerar du att få i dig de viktiga näringsämnerna som du behöver. En bra kost ska vara varierad, god och hälsosam.Men vad är en hälsosam kost?

- välj omättat fett, tänk på att din kropp behöver fett.
- Drick inte för mycket alkohol.
- Begränsa saltintaget, lagom är bäst.
- Glöm inte äta fisk, omega 3 är viktigt för din kropp.
- Ät mycket frukt.
- Välj grövre bröd.

Källa: becel.se

// Anna

Keep it up

Tro kan göra livet lättare


Vad skiljer på människor som kan bemästra krävande situationer från sådana som ger upp?  Vad det framför allt handlar om är självförtroende och motivation. De som inte ger sig är mer benägna att tro att de kommer att lyckas samtatt vad de gör spelar roll.

Oavsett om man ändrar livsstil för att stärka sin hälsa
eller tillfriskna från en sjukdom, har personer med stark tro på sig själv hjälp av den grundläggande trygghet och motivation som deras trosuppfattning ger dem.

När du börjar att tro på dig själv känner man en helt annan tillförsikt inför livet, du kan helt enkelt ta kontroll över ditt liv bara genom att tro på dig själv.

Källa: "100 hemligheter som stärker din hälsa" av David Niven, PH. D.// Pernilla

Just walk away...


Motionera för hjärnans skull

Regelbunden motion, till att börja med kanske något så
enkelt som en prommenad varje dag. Det främjar inte bara det fysiska, utan också den mentala hälsan. Hjärnans funktioner och effektivitet strärks om man motionerar, har det visat sig.


I en studie som utfördes vid Unicverity of Illnios testade man förmågan att planera, göra upp tidsscheman, fatta beslut och komma ihåg dem samt anpassa sig till nya förutsättningar hos män och kvinnor som hade en stillastittande tillvaro.

Hälften av dem fick i uppgift att prommenera dagligen, hälften inte. När testerna upprepades ett halvår senare uppvisade deltagarna som prommenerat en förbättring på 25%. De som inte prommenerat hade inte gjort några påtagliga mentala framsteg.

Källa: "100 hemligheter som stärker din hälsa" av David Niven, PH. D


// Pernilla

Body pump

Bild från idrottsdagen, då vi provade på både body pump och afrodans.


Så var det än en gång dags för veckans bodypump-pass, eller som man säger på svenska: skivstång.

Jag har tidigare haft ont i mina axlar, men genom att jag tränat upp mina axlar under en längre period, har jag inte lika ont längre. Efter bodypumpen brukar jag nästan skaka ibland, musklerna jobbar så hårt att dom nästan känns som spagetti sedan.

Men det går över efter högst en halvtimme. Efter jag börjat träna bodypump känner jag att jag fått en stoltare hållning (något de pratar mycket om på passet) och att jag känner mig starkare. Bodypump är defenitivt något jag rekommenderar att testa i alla fall;)


Här är ex på några övningar man kan köra:

http://www.youtube.com/watch?v=j_rNm1uNW-M

 

 

 

// Anna


You don´t have to be bored


Tidningen ”Modern Psykologi” skriver att det är viktigt för hjärnan att ha tråkigt. Det är en tid då hjärnan får tid att utforska sig själv.

 

Fast visst vill man inte ha tråkigt hela tiden?

Här är 5 tips som motverkar att man blir uttråkad och nere:

1. Hitta en värdefull hobby.

2. Lev ut dina känslor. Frustration är stark kopplad till att man är uttråkad.

3. Se till att sätta upp realistiska mål. Ex vg i Svenska, belöna dig när du uppnått ditt mål.

4. Lyssna på musik du tycker om varje dag.

5. Se till att kramas så mycket som möjligt.
// Anna

Good enoughVi är ständigt på jakt. För att bli duktigare, rikare och mer lyckade. Vi vill räcka  till, bli älskade, uppmärksammade och bekräftade. "De flesta har satt upp tuffa regler och höga ribbor för att vi ska känna oss perfekta", säger Emma Phil, coach inom personlig utveckling.

Emma säger även att många av oss jagar en känsla som de hoppas få när de uppnår perfektion, men känslan kommer inte infinna sig mer än någon kortare stund.  Det blir en ständig jakt och Emma tipsar att vi ska sänka kraven på oss själva.

Här är hennes 4 tips på hur

1. REFLEKTERA
Fråga dig själv, vem är du duktig för? Vad tjänar du på att vara duktig? Vad skulle du kunna lägga energi på istället? Lägg sedan energi på ditt svar där.

2. TACKA NEJ
Tacka nej för att du känner för det.  Istället för att försöka vara artig, inkännande och till lags genom att säga ja till någotdu egentligen inte vill.

3. BE OM RESPONS
Be andra bekräfta dig när du gör saker halvbra istället för perfekt.

4. BESTÄM DIG
Bestäm dig för att den här veckan är du extra duktig om du gör något halvdant. Ha halvstökigt hemma hela veckan, bjud hem vänner, fira jubla och beröm dig själv när du lyckas!

Källa: Tidningen "Topp hälsa"

// Pernilla


Ruffie Training


Vad är ruffie?

Gruppträning som är baserat på olika kampsporter. Ruffie bygger på olika par och stationsövningar, som länge använts inom kampsporten. Övningarna utförs ofta 2 och 2, och går ut på att man ska använda sin partner som det största träningsredskapet. Stationsövningarna är mest till för att finslipa vissa delar av sin fighting. Mycket kroppskontakt och lyft av sin partner. Ruffie tränas utan matriella redskap.
För vem?
Ruffie passar bra för dem som har problem med rygg och knä, även för de som gillar att kramas (närkontakt). Man bygger upp en bra funktionell styrka och ökar kroppens förmåga. Man tränar även sin samarbetsförmåga.

Ett klipp om ruffie:

http://sodertv.se/hammarbytv/htv-magasinet/mma-fystraning-for-hammarby/
Är du redo att köra ett pass?
Kontaktinfo: http://www.ruffietraining.com/kontakt.htmlKälla:www.ruffietraining.com
// Anna

About stress, Prt 2


Vad kan du göra för att återställa den kemiska balansen?

- Avslappning/avspänning: minskar produktionen av stresshormoner

- Lugn och ro: "att göra ingenting, lyssna på tystnaden"

- Avsätt tid regelbundet för avkoppling: Schemalägg gärna tid för dig själv, helst varje dag, då du ostört kan göra det du har lust med, Ex vis. lyssna på musik eller läsa en bok.

- Ta en "time out": koppla av helt från jobb, skola och plikter med jämna mellanrum.
- Motionera regelbundet.
- Se till att få tillräckligt med sömn.
- Ät och drick regelbundet. (hellst 6 mål per dag, allsidig kost med frukt & grönt)
- Se till att få kroppskontakt (ex. vis massage, som skapar lugn i din kropp och motverkar stress).
- Fokusera på en sak i taget.
- Tänk på att vara närvarande (här & nu!)

Sist men inte minst.. ha roligt!; Lustfylld sysselsättning stärker försvaret mot stress.

// Anna och Pernilla

About stress, Prt 1Vi var på en föreläsning på kulturhuset fregatten i Stenungsund. Föreläsaren Ursula Johansson berättade för oss om stress. Här kan ni ta för er alla tips som vi samlade:

Stress är...

- De gemensamma i kroppens reaktioner på alla typer av påfrestningar, utmaningar & krav.

- Uppvarvning, gaspådrag för kamp eller flykt, hotande fara.
 
- Skadlig för oss, om vi utsätts intensivt med för täta intervaller eller under allt för lång tid förenad med känslor av olust.

- Fortfarande stenåldersmäniskans reaktion, kroppen förbereder sig för muskelarbete.

Vad händer i kroppen när man blir stressad?

- Hjärtat slår snabbare.
- Andningen blir snabbare.
- Musklerna spänns.
- Blodtrycket höjs.
- Hormoner åker ut i blodbanan.
Dessa hormoner frigörs

Adrenalin
- Frigör bränsle ur sockerdepåerna i levern och musklerna.

Noradrenalin - Frigör bränsle från fett depåerna.

Kortisol - Orsakar frisättning av fettsyror som i sig ger:
             
              - Ämnesomsättningsrubbning
              - Övervikt
              - Bukfetma
              - Diabetes
              - Blodfettstegring - triglycerider
              - Hjärt och kärl förändringar
              - Blodproppsrisk pga. att blodet lättare koagulerar 

KONSEKVENSER/BIVERKNINGAR av stress

-
Imunförsvaret försämras = infektionssjukdomar och alergier.

- Könshormoner sjunker = Fortplantningsförmågan försämras.

- Problem med mage och tarm.

Hjärnan påverkas:

- Minnesstörning
- Nedstämdet
- Depression
- Agressivitet
- Värk
- TrötthetAndra biverkningar:
 
- Muskelvärk och muskelsvaghet
- Sömnrubbningar
- Ledvärk
- Svullna körtlar på halsen eller i armhålor
- Huvudverk som går ner i nacken                              
- Halsont
- Tinnitus 

// Pernilla & Anna


Get your dream life!Här är 10 steg till ditt drömliv

1.
Sök efter passionsledtrådar:
Vilka tecken på din passion har du i din omgivning? Villka böcker i bokhyllan? Vilka tv-program missar du inte? Vad pratar du ofta entusiastiskt om?

2. Hitta din förebild. Skaffa sig en idol. De egenskaper som du beundrar hos den personen är ofta sidor av dig själv som du längtar efter att uttrycka mer i ditt liv. Vad kan du själv göra idag för att själv vara lite mer utav det som du beundrar hos din förebild?

3. Gör ett tankeexperiment: Vad skulle du älska att göra om du inte behövde ta hänsyn till något annat? Vilka tre drömmar skulle du förverkliga om du vann 20 miljoner?

4. Skriv ner dina drömmar. Köp en fin anteckningsbok och skriv ner alla drömmar, stora som små eller hemliga som du själv skulle vilja leva ut. Genom att skriva ner dem förverkligas de lättare och snabbare än om man bara pratar om dem.

5. Var specifik. Gör klart för dig precis vad det är du vill. Det räcker inte att ha en dröm om att måla. Fråga dig vad och hur du vill måla: akvarell, akryl, olja, abstrakt, stilleben, stort, smått?

6. Ta första steget. inget är viktigare än handling. Drömmer du ex vis om att resa jorden runt, köp en världskarta. Drömmer du om att skriva en bok, skapa en mapp på din dator som heter "Min bestseller".

7. Visualisera!  Se framför dig hur du förverkligar din passion. Känn hur det känns i kroppen att ägna dig åt den. Iaktta hur du gör det och hur du mår när du gör det. Visualisera flera ggr om dagen!

8. Manifestera! Berätta för vänner om din passion och att du nu vill leva ut den. Då förankrar du den i verkligheten. Samla inspirerande urklipp, ritningar, skissar, tankar, idéer i en pärm. Avsätten viss tid till din passion varje vecka/dag.

9. Sätt upp en handlingsplan. Vad behöver göras för att komma igång? Vad ska köpas? Vikla nya vanor behöver du? Ta ett steg i taget - inte för stora steg.

10. Be om hjälp. Vad behöver du hjälp med? Vem kan hjälpa? Istället för att försöka lösa allting själv och riskera att bli uttröttad, be om hjälp. Människor vill hjälpa till. Ingen är bäst på allt eller har tid med allt.

Källa: tidningen "MåBra"


// Pernillla

Burpees

Burpees är en krävande övning i längden, en övning som gör din kropp stabil och stark. Den kan antigen göras med hjälp av träningsredskap, eller bara enkelt hemma. Träna burpees minst en gång i veckan. Se till att ta tiden på hur länge och hur många du klarar.

 

 

Här är en kort introduktion av Burpees: http://www.youtube.com/watch?v=21dvQyNiTjM&feature=player_embedded#

Denna låten tränar jag burpees till på friskis: http://www.youtube.com/watch?v=khgIVMUvihg

 

 

// Anna


You are perfekt


Affirmationer är ett grymt bar sätt omprogrammera ditt sätt att tänka. Genom att ge dig själv affirmationer kommer du med tiden få bättre självförtroende. Affirmationer är komplimanger till dig själv och funkar ungefär som visualisering. Skillnaden är att visualisering är en bild i huvudet.
 

Ex på affirmationer:

”Jag är omtyckt och bra precis som jag är”

”Jag inbjuder det positiva i mitt liv, jag är en glad person.”

”Jag vill ge kärlek.”

”Jag gillar utmaningar och utvecklas av dem.”


 

 Vi kan lura hjärnan att vi är glada genom att le. Hjärnan uppfattar inte heller ordet ”inte”. Ex du tänker: Jag ska inte vara trött. Vilket resulterar i att du blir trött. Tänk istället: Jag är pigg.Kolla !! grisen i mästerstövlarna!!! hahah


That's the sound of laughter

Skrattet som hälsoinjektion

Kristina Näslund, psykolog och medicine doktor redogör i sin bok "det goda skrattet" för skrattets hälsofrämjande effekter.  När du skrattar påverkar det andning, blodtryck, blodcirkulation, muskler positivt.

Dessutom påverkas ditt immunsystem positivt, din smärttålighet ökar, du blir mer kreativ och din förmåga att hantera stress ökar.

Flera vetenskapliga studier i världen visar på spännande samband mellan immunförsvar och skratt. Olika tekniker för avslappning kan dämpa smärta, tex. efter en operation har länge varit känt.// Pernilla

The autumn is coming...Hej på er!
Som ni kanske märkt så har vi inte lika mycket inlägg som vi brukar ha, det
beror på att vi på bloggen har lov och jag gissar på att de flesta av er läsare också har detta. Däför återkommer vi med alla våra tips efter lovet!

Tills dess får ni ha det bäst!