Raise your metabolism


Många säger att de har problem att gå ner i vikt eftersom de har en dålig ämnesomsättning. Det är inte sant att ämnesomsättningen alltid ligger på samma nivå. En dålig ämnesomsättning kan ex bero på dålig kondition. Det går att höja ämnesomsättningen och förbränna fler kalorier om man bara vill.

Vad är metabolism?

Ordet metabolism är grekiskt och betyder förändring eller transformering. Metabolismen, eller ämnesomsättningen, är den process där kroppen omvandlar mat, muskler och fett till tillgänglig energi.
Basalmetabolismen är det minsta antal kalorier som din kropp behöver för att fungera i viloläge. Upp till 70 % av det dagliga kaloriintaget förbränns via basalmetabolismehttp://publishme.se/1697751/entries/article/new/n. Konsekvensen blir att genom att höja ämnesomsättningen ökar sin basalmetabolism och därmed öka drastiskt förmågan att förbränna kalorier.Enklare sagt..
Om du tränar får du lätt en bättre fungerande ämnesomsättning. Vilket i sin tur leder till att kroppen förbränner mer kalorier, även om du vilar.
Källa: boken: Träna hemma

// Anna

MidnightFick en fin present av min syster, en biljett till Midnattsloppet den 27 agusti i Göteborg.


Midnattsloppet annordnas varje år och är 1 mil långt, man springer runt en bana i centrala Göteborg.
Starttiden är olika beroende på vilken grupp man startar i, men som ni hör så är den kring midnatt.
2101 sprang 12600 st anmälda motionärer loppet.
Arrangörerna va midnatsloppet delar varje år ut pris till de som lyckas ta sig snabbast i mål, och pris till dem som har den mest kreativa utklädnaden, sj'älvklart är det frivilligt att klä ut sig.
Att delta i loppet varierar lite i pris, beroende på när man anmäler sig, men det kostar aldrig över 500 kr/ person.

Under Midnattsloppet får du sportdryck och vatten vid två vätskekontroller utefter banan. Vid den första vätskekontrollen får du vatten och vid den andra får du vatten och sportdryck.


Efter målgång bjuds det på förfriskningar, frukt m.m.

Källa: www.midnattsloppet.com/

// Anna

happiness formula part 1


Känner mig på riktigt bra humör idag så tänkte skriva lite om leendets hemlighet…

 

 

 

På sextiotalet ansåg man att hålla på och forska om ansiktets mimik (leendet), var meningslöst och dessutom helt oviktigt för samhällets uppbyggnad. På sextiotalet la man därför större vikt i det egna tänkandet, för att komma på smarta lösningar.

 

Någon som struntade i dessa normer var Paul Ekman. Han ägnade sig åt forskning om ansiktets mimik, som främst var inriktat på varför vi egentligen ler…

 

 

Förr ansåg man att leendet inte hade någon större innebörd, utan bara var en avspegling mellan två personer när de möttes.. Man la ingen större vikt till att ta reda på varför man ler.

 

Paul Ekman reste till främmande kontinenter där befolkningen inte hade någon kontakt med omvärlden. De fick ingen post osv. som kunde tala om för dom om någonting (de levde sina egna liv i stammen/ lilla samhället).

Paul Ekman bodde i dessa olika stammar för att ta reda på hur de bemötte varandra vid olika tillfällen.

 

Han märkte snabbt att man bemötte varandra med leenden och att man visade uttryck för olika känslor vid olika tillfällen. Detta var ett första steg som bevisade att mimiken inte är något inlärt, utan något som är medfött. Inte enbart en spegling av den andres känsla.

 

 

Så här kan du märka att lyckan har ett ursprung i din kropp:

När vi blir lyckliga känner får vi:

 

·         Snabbare pulserande blod i kroppen, som gör att vi känner oss varma.

·         Hjärtat slår ca 3 hjärtslag snabbare per minut.

·         En avslappnad hålling- musklerna slappnar av.

 

 

 

 

Källa: boken: lyckoformeln

 

 

// Anna


Crossfit

Vad är egentligen crossfit och vad går det ut på?


Crossfit är en träningsform som från början kommer från USA. Crossfit innehåller funktionella övningar som har till syfte att ge kroppen bra motion och styrketräning som liknar kroppens normala rörelsemönster. Alltså exempelvis: lyfta, putta, sitta, klättra och springa. Crossfit är alltså ingen träning där man enbart ska bygga stora muskler. Utan istället ge kroppen en jämn fördelning av musklerna.

 

 

I crossfit är det lätt att följa framstegen genom att träningen ofta utförs på tid. Ex hur många reps man klarar på en viss tid. Man byter växelvis mellan övningarna så att man kör igenom kroppens alla muskler.

 

 

 

Passen är oftast inte längre än 30 min, vilket gör att man ger järnet när man är på passet. Ett pass kan även ex bestå av 30 minuters intensiv paddling med kajak.

 

 

 

 

Källa: crossfit.se

 

 

// Anna


Military Fitness Prt 1Efter ett tufft pass igår föll jag nästan ihop när jag kom hem. Det var längesen man tog ut sig så som man gjorde igår, på Military Fitness passet, något som jag rekommenderar er som gillar utmaningar och att ta ut er till max. Man kände verkligen hur det tog i alla muskler i hela kroppen, dessutom var det en rejäl konditionsträning! Bilder och resten av reportaget kommer senare i veckan.

// Pernilla

No choking, no jokin'
"Host, host - någon som har lite choklad"


Brittiska forskare har gett oss ännu en grund till att äta mer choklad och framför allt när vi fått hosta. Ett särskilt ämne theobromin, som finns i choklad, visar sig nämligen ha potential som hosmedicin.

Om de sista försöken med ämnet går bra kommer choklad medicinen att finnas på marknaden inom 2 år.

Källa: Iform

// Pernilla

It takes care of you
Ingefära tar hand om ömheten man kan få efter löpning

Om du tränar hårt kan du lindra de efterföljande muskelsmärtorna genom att dagligen inta ett gram ingefära. Det visar en studie från University of Georgia.

Deltagarna upplevde en minskning i muskelsmärtorna dagen efter hård träning med 25 %.Källa: Iform
// Pernilla

Practical advices (Hungry after workout prt 2)3 Tips för att inte äta för mycket

1. Kom ihåg att man är benägen att äta förmycket efter träning. När du är uppmärksam på fällan kan du mycket lättare undvika att falla i den.

2. Ät precis uppmätta mängder - lita inte på din hungerkänsla.

3. Drick vatten istället för läsk och saft. Då sparar du kalorier.Källa: Iform

// Pernilla

Hungry after workout?

Hungrig efter träning?

Då äter du mer än vad du förbränt oftast. Var lite försiktig med proportionerna när du kommer hem från träningen. En studie har nyligen visat att du vanligtvis äter mer än du förbränt.


Ett kanadensiskt forskarlag lät en grupp människor cykla en runda, där de förbrände 200 respektive 300 kcl och lät dem sedan äta tills de ansåg att deras energibehov var täckt. De åt 557 respektive 607 kcl - dubbelt så mycket som de förbrännt.Källa: Iform

// Pernilla


It keeps you happy for a long while

Träna dig glad – känslan varar i 12 timmar
546423-10-1302550671624_large
Det är nästan omöjligt att vara sur efter en löprunda eller ett svettigt pass på gymmet.
Det vet de flesta. Nu pekar en ny undersökning på den positiva effekten på humöret dessutom varar i så mycket som 12 timmar efter att du hållit igång.400_f_26789301_0cngqdylmvvqzxl3zgeijjieestlxrhn_large
I studien från Vermont mätte 35 kvinnor sitt humör direkt före ett 20 minuter
långt, medelhårt träningspass på motionscykel. Då forskarna efter träningspasset mätte kvinnornas humör igen visade det sig att de av bara 20 min träning bara hade blivit 7% gladare och mer positiva.


837_large
Det goda humöret gick emellertid inte att stoppa igen.
En ny mätning 12 timmar efteråt visade nämligen att kvinnornas goda humör fanns kvar, så att de även dagen efter träningen var gladare än innan de motionerade. Forskare vet fortfarande inte exakt vilka förändringar som sker i hjärnan som kan förklara humörförbättringen.

Källa: Iform

// Pernilla


Wii Fit


Gå ner med Wii Fit


Du kan med fördel kombinera spel och motion. En studie visar nu att bara 20 minuters lek med ett Wii Fit-spel- tex tennis- får dig att förbränna ca 116 kcal (när du tränar med 43% av maxpulsen). Det är samma kaloriförbrukning som vid rask gång.
Källa: Iform

// Pernilla

Fruit facts

Tumblr_lfyajwpxjs1qgegi5o1_400_large

196337_1708351189474_1258918375_31515952_7561201_n_large

Tumblr_liwgfqewe01qbbhk3o1_500_large
Få extra energi med äpplen och meloner


Om du exempelvis har en längre runda framför dig, så ät ett äpple, ett päron eller ett par skivor melon. Frukosten påverkar blodsockret på ett sätt att kroppen klarar att arbeta under längre tid, de fysiska utmaningarna upplevs mindre krävande och återhämtningsförmågan förbättras. Det har spanska forskare visat.

Källa: Iform

// Pernilla

Neck and back problems?

Tumblr_lifl6q07da1qfa8qbo1_500_large

Farväl till öm nacke med två minuters träning.


Är nacken öm efter mycket jobb med på datorn, så misströsta inte! Två minuters daglig styrketräning lindrar nack och axel smärtor med upp till 50 %. Det har en studie med 200 deltagare som tränade med gummiband i 12 veckor visat.


Källa: Tidningen Iform


// Pernilla


You can build a fortress from a ruin

12865452_4uet5bxm_c_large
Som ni kanske har märkt så har uppdateringen i bloggen inte varit så stark
som vanligt från min sida, vilket jag beklagar. Men ibland händer det saker som går före annat.
Thing.17660447.l_large
När nära och kära blir sjuka till exempel, då kan det kännas som allting bara faller ihop och då finns det inte mycket krafter kvar för tillfället kan jag lova. Eftersom jag och Anna sagt att vi inte ska vara för personliga i bloggen så får den förklaringen räcka till er förmodan.Tumblr_kqzbn5o2rc1qzuhd2o1_500_large
Men nu är det nya tag som gäller!
Har en ny fräsch Iform tidning med sjukt många grymma tips i som jag kommer lägga ut i eftermiddag (bla om hur träning påverkar IQn), sedan kan ni se fram i mot vårat final inlägg, en rapport från military fitness kursen som vi ska prova på i den kommande veckan, så håll ut! ;)
// Pernilla

Get a good result


Hur gör jag mina smala axlar bredare?


- Själva axelmuskeln som skapar konturen av axel, heter deltoideus. Den kan du träna på olika sätt. Exempelvis

så kan du träna axellyft, rodd med brett och smalt grepp och axelpress.

 

 

 

Genom att träna upp den breda axelmuskeln får du en mer v- formad kropp. Och det ser på så vis ut som att du

har bredare axlar.

 

 

 

Glöm inte att ha en bra hållning genom de olika övningarna när du tränar framförallt axlarna, annars kan du få

problem med axlarna i framtiden, du belastar dem fel helt enkelt.

 

 

 

Källa: Boken: gym

 

 

 

// Anna


Flat

En övning som ger dig platt mage, snabbt. Till sommartider:


1. Sätt dig på en stol som är tillräckligt hög för att du ska kunna pendla fritt med benen utan att röra vid golvet.

2. Sätt dig på dina händer.

3.
Lägg över kroppsvikten på händerna (som om du skulle lyfta dig själv från stolen). Böj något på knäna och lyft låren cirka 6-8 cm från stolen. Sänk dem långsamt och kontrollerat igen.

4.
Gör rörelsen minst en minut, men gärna längre.


Källa: expressen.se

// Anna

Aggressive

Sydsvenskan skriver om stora starka 100 – kilos män innebär trubbel…

I en forskning som gjordes i Amerika så kom de fram till:

Att 100- kilos män blir aggressivare av sprit än 70 –kilos män. Även kvinnor med mer muskler blev aggressivare, än kvinnor som inte hade lika mycket muskler.

 

Denna fakta var onödig att skriva ut i tidningen tyckte jag, men lite kul ändå :)

 

 

 

 

// Anna


Cirkelgym


Testade cirkelgym, det var roligt och uppskattat av mig. Det känns nästan som en lek, där man går runt till olika stationer och gör olika övningar.

 

 

Cirkelgym utförs med gymmaskiner, kombinerat med fria vikter, konditionsövningar mm… passet leds av en ledare och sker i grupp. Passet består ofta av 14- 20 övningar, där man tränar igenom hela kroppen. Musiken spelas i korta intervaller och pausas efter det. De som deltar i passet får efter varje gång vid pausad musik, byta till nästa station som innehåller en ny träningsform.

 

 

 


Cirkelgymets bakgrund:


Cirkelgym fanns redan på 90- talet, men dog ut. Men nu har cirkelgym börjat komma tillbaka och blir allt populärare. Man tror att det dels kan beror på fler modernare maskiner.

Cirkelgym är något för dig som vill ha en pulshöjare och som tycker att det kan vara svårt att hitta motivationen när du gymmar själv. Det kan kännas som att gruppen har en personlig tränare.

 

 

 

 

Källa: friskispressen

 

 

// Anna


DOMS


Vad är egentligen träningsverk?


Det är en fördröjd muskelverk, även så kallad DOMS. Träningsverk eller DOMS är den smärta som uppstår i muskeln ca 2-3 dygn efter träningspasset, eller när du har utfört en fysiskt överansträngd muskelövning. Träningsverken brukar gå över efter 2-3 dygn efter att den har yttrat sig.

Vad händer i kroppen när man får träningsverk?


Man trodde länge att träningsverk var en skada på muskelfibrerna. En ny studie har nu visat motsatsen. Det är en förstärkning av muskelfibrerna. Med andra ord kan man säga: att kroppen förbereder sig för mer och tyngre träning, när vi får träningsverk. Enligt den nya studien är att springa upp för en trappa ett exempel på den fysiska aktivitet som ger den värsta träningsverken.

Hur undviker jag träningsverk?


Genom nedvarvning och stretching. Även att dricka mycket vatten är en faktor som bidrar till mindre träningsverk. Och att jogga långsammare så man kommer ner i varv, efter ett intensivt träningspass.

 

 

 

 

 

Källa: friskispressen

 

 

// Anna


When you should eat


När bör jag äta för att komma maximalt laddad till träningspasset?...

 

 

 


Tänk så här:

-          Ät middag 2- 3 timmar före passet.

-          Ät något lättare, ex yoghurt eller smörgås max 45 min innan passet.

-          Ät något precis efter passet. Något lättare, ex en banan. Kroppen behöver snabba kolhydrater och                         proteiner.

-          Ät en vanlig måltid 1 timme efter passet.

 

 

 

 

 

 

 

Källa: friskispressen

 

 

 

// Anna

 

 


Strength


Bålrotation

Luta dig bakåt så att du känner att du spänner magen. Håll vikten nära kroppen, samtidigt som du vrider den från sida till sida, långsamt.

 

 

Utfallsgång

Stå höftbrett isär och ta ett långt steg framåt. Sjunk ner med rak rygg och håll vikten antigen ovanför huvudet eller vikterna som på bilden, nära kroppen. Sträva efter att det främre benet pekar åt samma håll som foten. Byt fot efter fem reps.

 

Thrusters

Håll upp vikten och stå rakt upp. håll ryggen rak och gå långsamt ner (böj knäna), gå sedan långsamt upp. Repetera tjugo gånger.

 

 

 

 

Källa: friskispressen

 

 

// Anna


The source to life


Gojibär - Källan till ett långt och lyckligt liv

Gojibär är ansett som det absolut bästa som överhuvudtaget går att stoppa i sig enligt kinesisk medicin och är en av de hetaste produkterna i hälsoaffärer idag.

I Himalaya och Kina räknas Gojibär som källan till ett långt och lyckligt liv, och de röda bären ordineras för att bota oerhört många sorters tillstånd och sjukdomar. Många människor i dessa områden blir mer än 100 år gamla och sjukdomar som artrit, diabetes, övervikt och cancer är väldigt ovanliga.

Detta är naturligtvis inte enbart gojibärens förtjänst, men modern forskning bekräftar vad kineserna redan känt till i tusentals år: Att gojibär besitter unika stärkande och hälsofrämjande egenskaper.

I Asien har Gojibär bl.a. ansetts ge följande positiva effekter:

 • Ökar energi och styrka
 • Förbättrar motståndskraft mot virus, bakterier och svamp
 • Har en föryngrande effekt
 • Förbättrar synen
 • Hjälper mot klimakterieproblem
 • Stimulerar spermieproduktionen
 • Ökar den sexuella förmågan
 • Lindrar oro och stress
 • Förbättrar sömnen
 • Hjälper till att bygga röda och vita blodkroppar
 • Stärker hjärtat
 • Reducerar kroppens kolesterolhalt
 • Blodtryckssänkande
 • Förbättrar blodcirkulationen

Det orangeröda vindruvsliknande Gojibäret är som ni säkert förstår packat med stärkande och uppbyggande näringsämnen.

Gojibär är en av de främsta källorna för betakaroten, 6 ggr mer än i morötter. Vad säger man till folk med ögonproblem i Kina? Ät gojibär, det är den bästa medicinen för ögonen.


Källa: http://gojibar.brighterplanet.org/

// Pernilla