Flat stomach

Blev inspirerad av en kompis (som ville börja träna mer mage), att kolla upp några nya övningar för att snabbt/effektivt få snyggare och fastare mage.

På många hemsidor nämner dom pilates som en bra träningsform, för just magen...
Hittade även en video där en tjej visar några knep på hur man tränar magen effektivt:SE!: http://www.youtube.com/watch?v=WmAhOKKEUZI&feature=player_embedded#at=350
det kan självklart vara så att man inte orkar göra dessa övningar varannan dag (inte varje, eftersom musklerna behöver få vila för att bygga upp sig).


Man kan då börja successivt med någon övning i början, för att senare öka antal övningar (vilket ni säkert själva säkert fattade ändå :)
Programmet (se videon ovan) rekomenderas att göra 3 gånger i veckan för ett snabbt resultat. Programmet kan kombineras bra med promenader, löpning, power walk, simning osv.Tips till pilates magövningarna:


- Övningarna ska utföras lugnt och kontrollerat. Undvik häftiga knyck eller lyft med ryggen svankad.


- Se till att ryggen vilar plant mot underlaget. Om du har svaga magmuskler så gör färre repetitioner i början och låt magen bli starkare vecka för vecka.


- Prova även med benen lätt böjda eller att hålla dem närmare magen för att på så sätt undvika överbelastning på ryggen om dina magmuskler är svaga.


- Om du inte orkar hålla emot med ryggen under övningarna eller om det gör ont så gå vidare till nästa övning, vila eller avsluta träningen.


- Kom ihåg att det är magen som ska jobba inte nacken eller ryggen.


- En bra viloposition är liggande på rygg med benen indragna mot magen. Håll om knäna med armarna och dra in dem mot magen.
Tänk även på att maten är viktig för att få en mer vältränad mage. Jag tycker absolut inte att du ska svälta dig på något sätt, det mår man bara dåligt av.Däremot finns det vissa saker man kan äta midre av som:

- socker
- vitt mjöl
- läskKälla: sund.nu

// Anna

Eat right

Idag är det exakt en månad kvar tills jag ska springa midnattsloppet. Att springa ute och gå på pass är viktig träning nu. Men det är även viktigt att man tänker på att äta rätt innan man tränar, så man får ut så mycket som möjligt av träningen (att orken finns).Här följer några tips på hur man bör äta, beroende på tid på dagen,  enligt Anna Ottosson:
Vid morgonträning:

Om du tränar direkt på morgonen och inte vill ha håll är det fortfarande viktigt att du äter något innan du ger dig ut, ex en banan. Det ger energi utan att tynga. Ska du springa en längre sträcka är det viktigt att få i dig något mer, ex smoothie eller en macka. När du sedan kommit hem: se till att äta frukost så fort som möjligt!


Vid lunchträning:


Att äta lunch bör göras senast en timma innan fysisk aktivitet. Ett mellanmål som smörgås, eller youghurt och flingor är också bra.
en personlig favorit.
Vid kvällsträning:


Om du tränar direkt efter skolan/jobbet, ät då ett stadigt mellanmål på eftermiddagen för att stå dig fram till middagen. Om du tränar efter middagen är att ta ett "återställar-mellanmål" efter passet, ex en banan och en smörås.
// Anna

I <3 Spinning

Ska aldeles strax springa iväg till gymmet för ännu ett spinningpass. Spinning är den ultimata konditionsförbättraren utan att man ens tänker på det, så länge man tar i det där lilla extra på slutet då såklart. Det är ett av mina favorit pass som jag testat på Fysiken. Dessutom gör den underverk för lår och stuss. Hejs!// Pernilla 

Running


Tumblr_lje77542l71qiz49ko1_500_large
Idag blev det löpbandet för det mesta på gymmet, lyckades springa 9,5 km på en timma, hyfsat okej i alla fall. En sak jag la märke till var att det gör så otroligt mycket vad man har för musik på när man springer. Man orkar mycket längre och mycket snabbare om man har musik på som har ett rejält tempo. För mig blev det nån gammal remix på Sandstorm med Darude. Sen körde jag en del styrka också, vilket var extremt skönt efter ett långt löppass.Tumblr_lotmglwymz1qb2g1po1_500_large
För er som undrar hur man lär sig springa så där snabbt som man bara kunnat drömma om är verkligen intervaller det bästa. Sen för varje gång du kör ökar du lite, eller mycket fast inte för mycket så du fortfarande orkar. Med andra ord handlar det hela om stegvis ökning i både tempo och sträcka.
// Pernilla


Stay positive

Några citat som gör mig på bra humör. Enjoy!// Anna

Is it advisable to use shoes?

En het trend är idag att man ska springa utan skor eller ha springskor med väldigt låg sula...


Frågan är då om det är bättre för fötterna att springa med skor vs utan...
Jag försökte hitta svaret på detta. Resultatet blev 2 svar. Ett som talade för och ett som talade emot.


Så här brukar barfotaskor se ut.För barfotaträning:
Sjukgymnasten Daniel Hallgren tycker så här:


- Stötdämpningen är mer effektiv utan skor med tjock sula.
- Människan är inte utvecklad för att ha något på fötterna.
- Det finns en naturlig begränsning när du löper utan skor, du ska sluta springa när det gör ont i fotsulan.
- Vi tar ut rörligheten i fotleden mer.

Man använder även skor med liten sula när man utövar så kallat "Liquid Mountaineering".
Se länken : http://www.youtube.com/watch?v=Oe3St1GgoHQ
Emot barfotaträning:

Sjukgymnasten Jacob Gudiol säger så här:- Spring med skor och slippa onödiga skador.
- Människans fötter har anpassats till skor, våra fötter är idag underutvecklade.
- På 70-talet började man framställa joggingskor med bättre sula, för att minska skadorna. Nu gör vi tvärt om igen.
- Det är bättre att uteckla en ny löpteknik, inte att man ska vara utan skor.

Jag anser att det är upp till varje individ att hitta vad som passar för dig själv. Tänk dock på att barfotaträning är något som man får träna upp, så ta det lugnt i början.
Källa: friskispressen// Anna

Feel free

Tumblr_loj4az4imx1qaraono1_500_large

Tumblr_lnxwpfp2gl1qk1pyio1_500_largeIgår var jag och syrran ute och sprang femman i Skatås. Trots våran trötthet efter en väldigt lång dag höll vi tempot högt hela vägen. I träningsform finns det nästan inget som slår en tur med syrran. Det blir ett sätt att både lätta hjärtat och rensa skallen lite. Dessutom känner man sig tusen gånger piggare efteråt!// Pernilla

Effect

Nu på vår/sommaren är det många som passar på att vara ute och springa. Något som jag själv tycker mycket om.

Men ..

Hur ska man på bästa sätt undvika skador och samtidigt bli starkare, om man bara tränar löpning? Hur kompletterar jag annan träning med löpning på bästa sätt?

Viktig träning att komplettera med är
: styrka, balans, stabilitet och rörlighet i bål, höfter, knän och fötter.
Att träna dessa ger även variation och minskar risken för att du överbelastar dina muskler.


Olika kompletteringsövningar på gymet kan vara att: jobba mycket med funktionella övningar, med bollar och fria vikter ex. där balansen utmanas. Även rörlighetsträning rekomenderas efter ett löpningpass, de det tid ca 20 min.Källa: friskispressen// Anna

Summer vacation

Precis som Anna säger tänker vi fortsätta med lite sköna inlägg här i bloggen. Efter ett halvt sk. sommarlov kan det vara skönt med lite hälsoläsning igen.
Tumblr_lnuix4ylqc1qmohofo1_500_large
Tänker börja med att berätta om gårdagens springtur som var det bästa på länge! Sprang från mig uppe i Guldheden, ,förbi Mossen, genom Chalmers, ner för avenyn och slutligen ner till kungsportplatsen och upp mot vasaplatsen. Sen upp till kapell och genom Chalmers igen.

Så kommer jag till slut tillbaka till Mossen, då det börjar regna och tillslut öser det ner, vilket nån märkte...


Men i varje fall tar skydd en stund en bra bit från mitt hus och passade på att
göra utfall, så kom jag på att det var nog bäst att springa ändå, kunde ju inte stå där hela kvällen.

Så jag gömde mobilen innanför tröjan och kutade hem. När jag var framme var jag så blöt att man kundetro att jag precis stigit ur en sjö! Men det var ändå sjukt skönt att springa i ösregnet, inget som hade stoppat mig för en längre springtur, om det inte vore för att jag ville rädda min kära mobil från fuktskador..

Här är låten som tog mig framåt:
http://www.youtube.com/watch?v=RRSSOR8ujOY
// Pernilla

Start of something new. Prt 2

Jag och Pernilla tog en fika igår och disskuterade årets händelser. Något vi saknade var bloggen.


Så här efter studenten har vi nu beslutat oss för att börja lite smått med bloggen igen. Vi kommer kanske inte uppdatera lika mycket som förr, men håll utkik för det kommer komma några/något inlägg i veckan kan vi lova!


// Anna