Oh proteins, my precious proteins!

Ett proteinrikt mellanmål efter passet är a och o för optimal träningseffekt. Men det är stor skillnad på proteinkällorna, enligt en ny studie.

 

Att äta något proteinrikt efter träningen viktigt för att ladda batterierna. När kroppen bryter ner protein bildas aminosyror, som är viktiga för muskeluppbyggnad och därför högst intressant för dem som tränar för att bygga muskler.

 

Men vilket protein är bäst?

 University of Texas lät en testgrupp släcka törsten med en proteindryck efter träningspasset. En del av drickorna innehöll enbart protein från mejeriprodukten vassle och övriga bestod av en blandning mellan sojaprotein, vassle och rent kasein, även det en proteintyp som utvinns från mjölkprodukter.

 

När forskarna sedan studerade effekten av de olika proteintyperna fann de stora skillnader. I de fall personen hade druckit av soja/mjölk-blandningen varade den muskeluppbyggande effekten längre jämfört med gruppen som drack enbart protein från vassle.

 

- Soja, vassle och kasein är högkvalitativa proteinkällor var för sig. Men de innehåller olika typer av aminosyror, som kroppen tar till vara på olika sätt. Äter du alla samtidigt kan kroppen utnyttja varje proteintyps unika fördelar, vilket förstärker och förlänger effekten, säger Paul Reidy, som lett studien.

 

Bästa tipset är att äta en kombination av mjölk och soja inom en timme efter avslutat träningspass. Keso, kesella eller kvarg med några skivor banan och sojabönor till exempel!

 

Källa: Women’s Health

 

// Pernilla


Tired of being sick and tired?

Sedan urminnestider har rarámuri-indianerna släckt sin törst - och hämtat till synes omänskliga krafter – ur drycken iskiate. Vi på Vitality Senses har provat och vi bjuder på receptet!

 

 Iskiate, eller chia fresca, är en dryck som löparfolket tarahumaraindianerna använder som kraftkälla och törstsläckare. Tarahumarafolket, eller rarámuri som de också kallas, är kända för sin uthållighet när det gäller löpning. Kvinnor och män, åldringar och barn - alla besitter de en märklig förmåga att springa. Långt och länge dessutom! Ofta har de lekfyllda lopp, betydligt längre än västvärldens marathon, som varar i flera dygn i eländig terräng. Och som sportdryck används ingenting annat än just iskiate.

 

I boken Born to run, av Christopher McDougall, hyllar författaren dryckens energigivande egenskaper, där han liknar huvudingrediensen chiafrön vid en ”smoothie blandad av lax, spenat och mänskligt tillväxthormon”. Och visst är de små fröna riktiga näringsbomber! Låt dig inte luras av storleken, de små fröna är nämligen fullpackade med omega-3 och 6, protein, kalcium, järn, zink och viktiga antioxidanter.

 

Trots sitt magiska skimmer är iskiate enkelt att laga själv. Drycken baseras på vatten, chiafrön, färsk lime och om man vill: lite agavesirap för sötmans skull. Agavesirapen har lägre GI-värde och betydligt fler näringsämnen än traditionell sirap eller socker. Även honung kan användas.

 

 
 

Piggare – och smalare!

När chiafrön blandas med vatten bildas en gelé, vilket beror på de lösliga kostfibrerna som finns naturligt i fröna. Samma process händer i magen, där gelén bildar en naturlig barriär mellan matsmältande enzymer och kolhydraterna i kosten. Så det är inte bara orken som påverkas av iskiaten, drycken ger också ett långsammare blodsockerpåslag och på sikt därför en smalare midja!

 

 

Källa: Runners World, Born to run, rawfoodshop.se

 

 

// Pernilla