Discipline

 
 
 
Disciplin

För en del av oss är självdisciplin ett förhatligt ord som vi förknippar med rätt otrevliga uppgifter och situationer. Men, tro det eller ej, självdisciplin erbjuder dig faktiskt en slags frihet. När du har disciplin nog för att fortsätta kämpa mot dina mål oavsett hur du för tillfället råkar må kommer du att värdesätta de resultat du uppnår genom dina ansträngningar och den tid det frigör åt dig.

Självdisciplin kräver att du har förmågan att agera i enlighet med dina tankar i stället för de känslor du för tillfället har. Visst, vi har allihop dagar då vi inte alls känner för att gå till jobbet, men vi vet samtidigt att om vi inte gör det så kommer det att få vissa konsekvenser. Vi kan bli av med en dagslön, eller rentav jobbet, vilket i sig har sina egna följder.

Det finns fem utmärkande egenskaper hos de människor som har självdisciplin: självkännedom, medvetenhet, engagemang, kurage och förmåga att peppa sig själv.

När vi nu går igenom dessa punkter ska du komma ihåg att du behöver inte vara född med alla dessa egenskaper. Du kan lära dig att bli mera självdisciplinerad genom att öva upp dessa sidor av dig själv. Läs vidare så förstår du vad vi menar!

 

1. Självkännedom

Om självdisciplin kräver att du agerar i enlighet med vad du tänker i stället för vad du för stunden känner så måste du veta tillräckligt mycket om dig själv och dina mål för att kunna förstå vilka handlingar som är de bästa för dig.

Du måste bestämma dig för vilket slags beteende, vilka val, rutiner, mål och värderingar som är de bästa valen för dig och för din framtid. För att klara av det måste du ta dig den tid som krävs för att förstå vad som är viktigt för dig. Försök skriva en lista över dina mål eller drömmar, eller skriv rentav en plan för din framtid. Det kommer att hjälpa dig att strukturera din tid och dina strävanden när du kommer i situationer där du måste välja mellan olika alternativ.

Självkännedom hjälper dig att inse vad som är viktigt för dig och ringa in de områden i livet där du vill satsa det mesta av din tid och energi.

 

2. Medvetenhet

Nu har du betraktat dig själv och kommit fram till vad som är viktigt för dig. Men innan du kan bli mera disciplinerad måste du notera vad du redan ägnar dig åt och inte ägnar dig åt. På vilka sätt använder du din tid rätt? Och i vilka sammanhang slösar du bort den? I vilka situationer lägger du ner tid på saker som inte är särskilt viktiga för dig eller saknar värde för dig själv eller företaget där du arbetar?

Innan du har kommit fram till i vilka situationer du uppträder odisciplinerat kommer du inte att veta hur du kan förbättra dig. Ju bättre du blir på att identifiera de områden där du saknar disciplin, desto snabbare kommer du att bli på att ta dig själv i kragen och ge de där improduktiva beteendena en knäpp på näsan. I slutänden kan du nå fram till en situation där du kan sätta stopp för det odisciplinerade beteendet innan det inträffar.

Innan du kan bli mera disciplinerad måste du bli observant på vad du idag gör och inte gör.

 

3. Engagemang

Utan engagemang i dina mål och värderingar kommer din självdisciplin inte att hålla i längden. När det dyker upp någonting som frestar dig att strunta i dina målinriktade  aktiviteter så är det ditt engagemang i målen som kommer att hålla dig kvar på den rätta vägen.

Kanske har du försökt skapa engagemang kring ett mål som du egentligen inte är intresserad av. Det händer att man kommer på att man borde nå ett visst mål, på jobbet till exempel kan man tänka att man borde kunna erhålla en bonus, men i själva verket är man inte tillräckligt engagerad i det för innerst inne bryr man sig inte så mycket om den där belöningen.

Självdisciplinen blir inte hållbar om du inte är seriöst engagerad i målen du försöker uppnå. Om du upptäcker att ditt engagemang är vacklande måste du kanske backa tillbaka till stadiet som rör självkännedom och förvissa dig om att de mål du har är det du verkligen på allvar vill uppnå.

 

4. Kurage

Att stå upp för någonting som är viktigt för en själv i vimlet av alla utmaningar och frestelser vi möter i livet kräver en hel del kurage. Du måste kanske ha en diskussion med din partner eller annan närstående för att kunna nå dina mål, till exempel om du vill börja studera på kvällarna, efter jobbet. Eller du kanske måste ändra på någonting i ditt beteende som andra människor har vant sig vid att du har och därför förväntar sig från dig. Du kan till exempel ha rykte om dig att alltid vara med på alla partyn och vara festens medelpunkt, men så bestämmer du dig för att i stället fokusera på börja äta rätt, dricka mindre alkohol och få en hel natts sömn varje dygn, och då börjar dina vänner undra vad som har tagit åt dig.

Det finns ingenting som garanterar att detta med självdisciplin kommer att bli en enkel sak. Men om du verkligen känner engagemang i någonting som är viktigt för dig måste du ha kurage nog att säga nej till sådant som hotar att leda dig bort från dina mål.

 

5. Att peppa sig själv

En självdisciplinerad människa måste också ha kontroll över de negativa rösterna i sitt huvud. Som bekant har vi alla en egen intern kritiker. Så när du ställs inför någonting som utgör en utmaning för din självdisciplin börjar den där inre rösten skrika saker som “Ha! Jag visste väl att du inte skulle klara det där!”, eller “Det gör väl inget om du struntar i att gå till gymmet. Bara den här gången!” Du måste därför börja omvandla den där interna kritikern till att i stället bli din interna coach.

Du bör börja berömma dig själv, peppa dig och försäkra dig själv om att du gör de rätta valen. Tänk på hur du skulle låta om du ville uppmuntra ett barn eller en god vän i dennes strävan att nå sina mål, och se sedan till att du är åtminstone lika stöttande gentemot dig själv!

För att stödja din självdisciplin måste du omvandla den interna kritikern till en intern coach.

 

 

 

Källa:

Text:

Tonegran, S. Book boon blog: the best way to educate yourself.Fem effektiva sätt att skaffa sig mer självdisciplin.Hämtad från http://bookboon.com/blog/2013/11/svenska-fem-effektiva-satt-att-skaffa-sig-mera-sjalvdisciplin/?lang=sv (2014-11-20)

Bilder:

http://weheartit.com

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback