The Immune System Prt 1

Eftersom jag haft en infektion i kroppen har jag gått på penicillin i snart 10 dagar och med penicillinet blir man mindre uthållig och dessutom sjunker immunförsvaret till botten vilket gör att man ar super mottaglig för sjukdomar, vilket gör att man inte bör träna under denna period.

Men snart är jag klar med min penicillinkur och känner hur min rastlöshet blir större och större för varje dag som går utan träning. Jag tänkte att även ni läsare är intresserade av hur man stärker sitt immunförsvar, så här har ni lite tips för detta.

Antioxidanter är bra

Antioxidanter i kosten kompletterar kroppens egna antioxidanter och ger ett starkare försvar. Frukt, bär och grönsaker liksom grönt te och rooibos innehåller rikligt med antioxidanter.

C-vitamin och zink stödjer immunförsvaret

Det finns ett bra stöd för att C-vitamin och zink kan stödja immunförsvaret. Satsa på att äta en välsammansatt kost och om du har ätligt dåligt en period överväg att äta ett kosttillskott.Probiotika ger starkare immunförsvar

Probiotika är nyttiga bakterier som lever i symbios med oss. Studier har visat att de stimulerar immunförsvaret och direkt motverkar fientliga organismer.

Probiotika finns naturligt i syrade grönsaker och probiotiska mejeriprodukter. De finns även som kosttillskott.


Ägg ger oss antikroppar

Ytterligare ett bra livsmedel är ägg som visat sig innehålla antikroppar från hönan. Dessa motverkar både virus och bakterier.


Vitlök stärker kroppens försvarsmekanismer

Vitlök stärker kroppens försvar. Det innehåller prebiotiska ämnen som stimulerar tillväxten av de nyttiga probiotiska bakterierna i matsmältningen. Vitlök motverkar dessutom direkt tillväxten av bakterier och svampar. Dessutom är den rik på viktiga spårämnen som stödjer immunförsvaret samt antioxidanter.


Kamomillte stimulerar immunförsvaret

Kamomillte har visat sig kunna förebygga och lindra förkylning och har lätt immunstärkande egenskaper. Kamomill är även svagt antibakteriellt.

Genom att kamomillte är lite lugnande passar det bättre att dricka på kvällen. Den svaga lugnande effekten kan också tillfälligt lindra stress.

 

Fler immunstimulerande plantor

Bland de immunstimulerande plantorna finns bl.a. helig basilika (tulsibasilika), aloe vera, ginseng, ling-zhi, kamomill, huang qi, kryddnejlika, lakris, olivblad och röd solhatt. Flera av dessa kombineras normalt med varandra för att ge god verkan. Kamomill, helig basilika och vitlök kan man i sin vanliga kost äta under lång tid. Övriga örter äter man under en begränsad tid och minska dosen av i lugn takt.Källa: http://www.nyfikenvital.org/// Pernilla


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback