Learn to run fasterHur lär man sig att springa snabbare?
Kanske går du i friidrott eller vill impa i löprundan med att springa snabbt.  Vi har tipsen som gör dig snabbare.

Faktorer som påverkar din "snabbhet" är framför allt rörlighet, styrka och kraft.
Olika typer av styrka:

Start styrka – förmågan att generera maximal kraft i inledningen av en muskelkontraktion,
Explosiv styrka – förmågan att kunna fortsätta öka kraften då rörelsen har påbörjats och
Reaktiv styrka – förmågan snabbt kunna växla mellan en excentrisk- till en koncentrisk kontraktion.

Att bara gå på gymmet och köra styrka gör dig inte snabbare.
Många muskulösa personer är riktigt långsamma. Detta beror på att de inte använder sig av uthålliga muskler. De kan bara ha byggt upp korta muskler, vilket inte gör att musklerna klarar av samma belastning under längre tid.
För att bli snabbare:
- Ta 5 min på varje träning åt rörlighetsträning, ex bilden du ser nedan = muskulär balans->gör sig snabbare
- Träna ben, bål, vader och magen, som du använder när du springer.
- Träna intervaller och träna regelbundet.
- Träna med din egen kroppsvikt: Ger stabilitet och jämt fördelade muskler.Kobran (rörlighetsövning)
Ligg med handflatorna mot marken/ madrassen. www.spinexnaprapater.se
Källa: caochen.se

// Anna

Be inspired

Blev inspiread av Pernillas nya träningsskor idag. Ett bra sätt att bli inspirerad till att träna mer är att ha snygga träningskläder.
Känner man sig snygg när man tränar blir det roligare! Och om du inte känner dig snygg kan du antligen köpa lite nya träningskläder. Men oavsett om du känner dig snygg på träningen eller inte blir du snyggare av träning!
Här är lite hemsidor som har nedsatt pris på träningskläder och annat träningsrelaterat:


http://www.ellos.se/ListPage/Category.aspx?CategoryId=35807&intcmp=ES_AW10_splash_sport_backen

http://www.fitnessbutiken.se/klader-tillbehor/utforsaljning-dam.html

http://www.sportamore.se/katalog/klader/traning~/?gclid=CKuVn7W8-KQCFUODDgodVzx8hw

// Anna

Please stand by


TILLFÄLLIGT AVBROTT! :O

Tyvär blev det något slags fel på nätverket
i skolan idag, så ni kommer med det inte få inlägget om "stress hantering" (reportage från föreläsning som vi var på), som det var planerat.Men det kommer i veckan så håll ut! Tänkte istället att fortsätta med lite pepp-låtar...
1267237679185_largeMin pepp-lista! =D
http://open.spotify.com/user/madeindreams/playlist/7HvDGj4yO1fdamkoIeSMkl


Hugs relieves stress and anxietyVår hud myllrar av nerver som vaknar till när vi blir kramade eller lätt berörda. Nerverna för sedan informationen tillbaka till hjärnan, något som skapar lyckokänslor. Dessa nerver hindrar sedan andra nerver från att förmedla smärta till hjärnan.

 

Att kramas är ett sätt att visa trygghet/ tröst till en annan människa. Och hur mysigt som helst! Så passa på att kramas extra mycket i vinter, då vi inte får lika mycket energi från solen.

Det finns även Kramens dag, den 21 januari, enligt wikipedia.

 

// Anna


Health, health, health!

Lite samlade hälotips


Lyssna på din inre doktor

Studier har visat att människor ibland är bättre än läkare på att bedöma sin egen hälsa. Folk känner ofta till sådant som inte är fysiskt mätbart, till exempel sömn- och aptitrubbningar som kan vara tecken på en hälsoförsämring. Så var uppmärksam på förändringar i ditt dagliga mående – saker som kanske bara du själv märker – och kom ihåg att ta upp dem med din doktor.
 

Ät färgstarkt

Den nya tallriksmodellen är att ha så många naturliga färger på den som möjligt. Det blåa i blåbären, det röda i rödbetor, det orange i morötter, det röda i tomaten – alla är de färgglada molekyler som skyddar mot fria radikaler som har en nedbrytande effekt på kroppen och i vissa fall även mot cancer. Grönsakerna har genom tiderna utvecklat antioxidanterna för att själva skydda sig mot syret i atmosfären. Därför finns också tecken på att ekologiska grönsaker och frukter innehåller fler antioxidanter än de kemiskt behandlade.

 

Snöa in totalt

Naturligt nyfikna människor mår bättre, har det visat sig. De som har lätt för att uppslukas av nya hobbyer anses ofta nördigt insnöade av andra människor. Men studier har visat att just denna typ av eskapism – vare sig det är frimärkssamlande eller historia – gör det lättare för nördarna att finna mening i livet. För att själv bli lite mer nyfiken kan du bestämma dig för att utmana dig själv mer. Lär dig ett nytt instrument eller allt om Sveriges drottningar – vad som helst som vidgar din värld.

 

Ta vara på vänskapen

Människor som har många nära vänner och som umgås mycket med dem lever längre. Vänner verkar av någon anledning ha en bättre inverkan på hälsan än familjen. Forskarna spekulerar i om vänner kanske hjälper varandra i högre grad med både hälso- och känslomässiga problem.


Sov på saken

Tyska forskare har kommit på att det faktiskt går att hitta lösningen på ett problem med hjälp av sömnen. I deras studier visade det sig att hjärnan under de fyra första sömntimmarna blev mer kreativ och problemlösande.


 Källa: http://www.cosmopolitan.se/


// Pernilla


Strong muscles is good for your health


Är det sant att jag förbränner mer kalorier hur mer muskler jag har?- Absolut! Är du vältränad förbränner du mer kalorier.

Om du tränar regelbundet förbränner du mer kalorier före och efter träningen. En mindre vältränad person som ligger och vilar, förbränner inte lika mycket kalorier som den vältränade gör när han ligger och vilar!// Anna

Zumba makes your body work


Kolla in zumba:  http://www.youtube.com/watch?v=tm7DyRjtWRcIdag har jag testat zumba. Jag tyckte att det var en mycket rolig dans. Koregrafin var svår, fast det var nog för att det var första gången jag testa det. Zumba passar bra för er som älskar att skaka på rumpan!
Jag kommer testa zumba fler gången, så jag rekomenderar er att prova! Dansen utförs i grupp.
Typisk zumba musik : http://www.youtube.com/watch?v=g_2X59Cycrc

Zumba innehåller många av de latinska dansstegen, bla samba och salsa. Dansen finns på friskis, även många gym har Zumba.


// Anna
" Start a revolution; stop hating your body"


Nu har det vart ännu ett program av "I form med Anna Anka". "Tänk på vad du har gjort mot dig själv"
Säger Anka, när hon ska coacha ytterligare en överviktig person. Hur kan man på något sätt nå sitt mål att gå ner i vikt, om man blir matad med skuldkändlor och minnesbilder från förr?

Anka gör fortfarande inget vättigt i rutan nej. Men här har ni ett litet tips som jag hittade i "Friskisboken":Tänk dig smal!
Att lägga om matvanor är att skapa sig en ny livsstil. För att skaffa dig en ny livsstil är ett första steg att tro på sig själv och tänka positivt. Genom att skapa en inre vision av du vill att din kropp ska se ut, ger det en möjlighet för din hjärna att bli mentalt förberädd på en förändring. 

"Tänk positivt och bestäm själv ditt mål"
Sedan måste du ge dig själv chansen, genom att lär dig vad som är smalmat, med hjälp av tips från vår blogg ex vis. eller hos husläkare, företagsläkare, dietist etc. Lär dig även vad som får dig att gå upp i vikt.


Så slappna av, sträck på dig och tänk på dig själv som en slankare människa och en person som äter rätt. För kom ihåg; det blir som du tänker!

Tanke--> Känsla --> Handling!

Källa: Friskis boken, av Susanna Haufmann.


// Pernilla

Dream for a while

Under sömnen vilar kroppen och återhämtar sig. Hormoner utsöndras och vi bearbetar minnen och intryck. Ny kunskap lagras i hjärnan.

Kanske har du svårt att sova ibland. Eller vaknar efter ett tag och har svårt att somna om.  Det brukar vara själva oron för att inte kunna sova som förvärrar och skapar sömnproblem.

Att ta sömnläkemedel ger ingen varaktig lösning på sömnsvårigheter!

 

Tips för bättre sömn

 • Regelbundna sömnvanor gör det lättare att sova. Försök att ha fasta tider för när du lägger dig och när du går upp. Hitta tider som passar just dig.
 • Håll samma tider vardag åtminstone under vardagen.
 • Alkohol, kaffe och nikotin försvårar det för oss att somna.
 • Gå inte och lägg dig hungrig.
 • Man sägs sova bäst med 16- 18 graders värme i rummet.

// AnnaSleep tight!


Här har du några tips om sömn som kan vara bra att tänka på

Sov dig smart
Drömforskningen hos "Current Biology"säger att drömmar är hjärnans sätt att mangla och och förstå information. Detta sker dessutom på flera nivåer och är direkt kopplat till prestationsförmågan. Med andra ord; om du vill verka skärpt - gå och lägg dig en stund!


Sov dig smal
le's Children's institute har hittat en koppling mellan sömn och vikt hos barn. Enkelt uttryckt visade resultaten att ju färre timmar barnen sov, desto högre BMI (Body Mass Index) hade de. Sambandet är sannorlikt sant även för vuxna, inte minst av det enkla skälet att den som sover inte äter.


Luktsinnet påverkar
Tyska forskare har testat hur dofter påverkade i innehållet i våra drömmar. När försökspersoner fick sova till ruttna ägg eller rosor ledde äckellukten till drömmar som var genomgående negativa, medan blomdoften gav klart trevligare drömmar.


Lev länge
Om du sover mindre än sex timmar per natt ökar risken att dö i förtid. En internationell studie nyligen publicerad i tidskriften "Sleep" drar slutsatsen efter forskning på 1,3 miljoner personer världen över under 25 års tid. Mer än nio timmars sömn är inte heller bra; den gruppen hade fler hälsoproblem än snittet. Sex till åtta timmar per natt är melodin!Källa: Tidskriften "Topp Hälsa"

// Pernilla


Improve your immune system

Nu när influensans tider börjar närma sig är det viktigt att äta mycket
C- vitamin.

C- vitamin finns bla i:
 • nypon
 • svarta vinbär
 • persilja
 • kiwi
 • grönkål
 • broccoli
C-vitamin stärker vårt immunförsvar och gör att vi lättare tar upp järn ur mat vi äter.Love will set your body free 
Lite fakta om hur du kan motverka stress

Vi har ett system som motverkar stress (och därför skyddar hjärtat) och dessutom kar toleransen. Den aktiveras av positiva relationer, närhet och beröring och styrs av ett hormon - oxytocin, som fungerar som ett lugnhormon.


Det utsöndras allra mes vid beröring på mage och bröst
. Det ger intima situationer till ett utmärkt sätt att koppla av. Beröring är jätteviktigt! Experter säger att man inte slutar att ta på varandra för att kärleken dör.


Kärleken dör för att man slutar att ta på varandra...
Att man inte ska underskatta kramar och annan beröring även om man är för trött för sex. Det är bra för stresståligheten och kärleken.


Även relationer till husdjur insöndrar detta hormon mer än man tror
. Massage ger samma resultat. När detta system aktiveras känner vi lugn och ro. Då råder motsatsen till stress och det är en förebyggande åtgärd som skyddar oss från hjärt-kärlsjukdom.


Källa: I form för ledarskap, av Christina Lundtorp.


// Pernilla


Suppose I kept on singing love songs to break my fall.
Nu i hösmörkret kan det vara lätt att deppa ner sig, så här har ni en låt att mysa till
http://www.youtube.com/watch?v=wigqKfLWjvM&ob=av2e

I dessa tider kan det också behövas extratillskott för att hålla kroppen frisk
                                   

Vitlök:                                                                                  Ingefära:
- Stärker immunförsvaret.                                         - Minskar muskelinflammation (inflammationshämmande).
- Förebygger hjärt- och kärlsjukdomar.                        - Bra mot stela leder. 
- Hjälper kroppen att bli av med tungmetaller.               - Förkylningssymptom.
- Ökar fettförbränningen.                                          - Bra mot stress & depressioner.   
- Minskar sockersuget.                                             - Ökar cirkulationen i kroppen och fettförbränningen.       
- Vidare kan vitlök användas som behandling mot          - Driver ut slaggprodukter.              
  tarmparasiter, sårvård, eksem och för att förebygga                    
  cancersjukdomar.Eftersom smaken på vitlök och ingefära är väldigt stark, kan man pressa några vitlöksklyftor och riva ingefäran och sedan hälla i det i uppkokat vatten. För att sedan få bort den starka smaken kan man lägga i några skedar honung, som också är bra för kroppen, om man har ont i halsen till exempel.


Här kan du läsa om honungens dundereffekt: http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1467

// Pernilla


A good Friday
Nu är det fredag igen! Varför inte göra en god fruktsallad?

4 portioner:

2 gröna äpplen
2 apelsiner
2 kiwi
100 g hallon
2 msk pistagemandlar
Vanlijglass

Skölj äpplerna och skär dem i tunna skivor utan kärnor. Skala apelsinen och skär i klyftor.
Skala kiwin och skär i bitar samt sköj hallonen.
Hacka pistagemandeln och rosta den gärna i en torr panna ett par minuter.
Servera gärna med vaniljglass.

// Anna

Stop your dietEnligt hälsoboken Ditt liv anser Susan Lanefelt att banta är onödigt.
Detta är hennes förklaring:

Baning stör kroppens naturliga förbränning och om man bantar går man oftast upp i vikt av detta. Vid regelbundna nyttiga måltider är förbrännjingsmotorn igång. Om vi bantar genom att hoppa över måltider förstår inte hjärnan varför detta sker och går ner på lågförbränning.
När det kommer extra mat lagras detta i kroppen och omvandlas till fett.

Tänk sitället på:
 • Ät regelbundet och rätt.
 • Aktivera dig fysiskt varje dag, det kan räcka med att ta en promenad.
 • Glöm inte att dricka vatten.

// Anna

Happiness is just around the corner                    
Föreläsningen av filosofen Beng Brylde, från            Vi i publiken =)
instutitionen för omvårdnad, hälsa och kultur
 - Högskolan i väst
Nedan ser ni alla tips och kunskaper vi samlade på oss under föreläsningen.Vad finns det för olika lyckotillstånd?

·         Eufori (lyckorus)

·         Sinnesfrid, rofylld, inre harmoni

·         Hög ”hedonisk” nivå – subjektiv välbefinnande

Lyckoteorier

·         Attitydteorin: lycka som tillfredställelse.

·         Hybridteorin: lycka som ett subjektivt välbefinnande och livstillfredställande.

·         Affektiva teorier: Att vara lycklig är att känna lycka.Kan vara lycklig utan att veta om det?

-          Nej. Däremot kan man känna ett ”flow”, då känner inte kroppen av hur man mår och vilka känslor man har.                 Man kan inte känna lycka hela tiden, snarare sinnesfrid.

 


Vilka faktorer påverkar hur lycklig individen är?

-          Vilket samhälle man lever i.

-          Yttre livsvillkor.

-          Objektiva egenskaper hos personen och hennes liv.

-          Psykologiska faktorer.

-          Genetiska och andra biologiska faktorer.

 

 


Vem är lyckligast/olyckligast?

-          De människor som har mål i livet är lyckligare än de utan.

-          Man blir lyckligare ju äldre man blir. (worldvaluessurvey.com)

-          Tonåringar är enligt statistik (worldvaluessurvey.com) olyckligast.

 


Vad kan man göra för att bli lyckligare?

-          Stressa mindre.

-          Lura hjärnan att man är glad.

-          Ta reda på vad man egentligen vill, sätta upp realistiska mål.

-          Tänka efter på vad som gör just dig lycklig och gör detta! =)

-          Värdera inte så mycket, acceptera saker för vad det är och gå vidare.

-          Gör ditt liv meningsfullt genom att fylla det med mening, lever man ett meningsfullt liv strävar man inte efter             lycka.

-          Jämför dig inte med andra.

-          Skriva en lyckodagbok.

-          Umgås med nära och kära och vårda dina relationer. 

Vad är en lyckodagbok? Hur kan den göra mig lyckligare?
Ta en dag i vecka då du skriver ner fyra saker som du är tacksam över. Det kan ex vara att din vän hjälpt dig med något jobbig. Försök att inte skriva om materiella ting, det har vetenskapligt inte lika stor inverkan på lyckan som abstrakta ting, dvs dina känslor osv.

 
Förklaringen till det höga värdet på lyckan
Sambandet mellan lycka och rikedom:
Du kan bli lyckligare av rikedom, men när du väl nått gränsen som bilden visar, kan du inte bli lyckligare, utan du håller dig bara på den nivån. Om du istället skapar lycka genom att ex. vis vårda dina relationer, kan du nå ett högre lyckostadie.
Blir man lyckligare av materiella saker?

Svaret är ja, men för en mycket liten stund.
För att du ska kunna hålla dig lycklig på materiella saker, skulle du ständigt behöva köpa saker varje dag.
Summasumarum (slutsatsen): För att slippa vara kortsiktigt lycklig, vara beroende av materiella ting som tappar sitt lyckovärde, är det bättre att du satsar på att hitta lyckan i dina relationer istället, eftersom de ger dig en lycka som varar längre.


Visste ni att...?:
- Att vara ensam = att röka ett paket cigg. (I lyckoforskningen)
- Vägen mot ett mål ger större lycka än själva målet.
- Vissa lämnar relationer för att den inte är helt perfekt, vissa mår dåligt när hemmet är stökigt och en del mår dåligt    av kroppskomplex. Detta kallas perfektionism och detta är ett hot mot lyckan.
- Intelligens har ingen påverkan på lycka.
- KASAM = Känsla av mening och sammanhang
Mer lyckotips...
- Bekämpa pessimism
- Undvik sociala jämförelser.
- Finn mening i dina bekymmer.
- Vidga ditt perspektiv & se dina svårigheter som oundvikliga.
- Bli bättre på att acceptera & förlåta andra.

"Att göra misstag är mänskligt, men att förlåta är gudomligt!"
// Pernilla och Anna


What is conditioned?
Det är din kropps förmåga att använda det syre du andas in för att prestera ett fysiskt arbete.
Kondition ger kroppen många positiva effekter:
·         Starkare muskler
·         Starkare immunförsvar
·         Lägre blodtryck
·         Bättre kolesterolvärde
·         Ökad ämnesomsättning
·         Bättre viktkoll
·         Bättre kontroll över din hunger
·         Mindre risk för diabetes
·         Mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar


// Anna

Daily exercise is good for you!

Det finns enkel vardagsmotion som piggar upp och som hjälper sig att till en bättre motion.


Tips på vardagsmotion:
-          Ta trapporna istället för hissen.
-          Cykla till skolan.
-          Ta en kvällspromenad.
-          Samla dina vänner och utmana dem på i en innebandyturnering på gården.
-          Hjälp mamma och pappa med sysslor i hemmet, du får gladare föräldrar och kanske en extra slant!
-          Gå av bussen en hållplats tidigare.

// Anna

Wellbeing


Var på Regnbågen med Anna idag och köpte rökelser och en avslappnings-CD. Sen blev det en nyttig lunch (Jag: Kyckling och qinoua m. sallad, Anna: kyckling paj m. sallad)på Husaren.

Träna är ju superviktigt som ni alla har förstått, men det är minst lika viktigt att ta det lugnt och vila. Även för oss studenter  som pluggar järnet nu innan höstlovet, vet hur skönt det är att ta det lugnt efter en stor prestation.

Därför kan det vara smart att ta minst en halvtimma för sig själv genom olika avslappnings metoder, så som meditation. Eller något så enkelt som att bara  lägga sig ner för ett tag, blunda och fokusera på att bara andas.

// Pernilla

Right train on the wrong trackMissade ni "Kom i form med Anna Anka" igår? Då kan jag lovade er att ni inte behöver känna någon ånger över detta. I det avsnittet, som också var det första, träder Anka fram som en orättvis träningscoach. Hon uppmanar denne "Miguel", som är en överviktig ung kille, att han ska bli en "skinny bitch". Vad är det hälsosamma med detta? För det första är det något Miguel, med all sin övervikt, aldrig skulle kunna bli under den korta tiden han får på sig hos Anka.

Dessutom är det inte ens Anka som tränar Miguel under hela programmet, utan han får åka från Hollywood hem till Sverige och bli tränad av en annan coach där. Jag trodde att det var med Anna Anka som man skulle komma i form med, eftersom programmet heter så, men jag hade visst fel.  Visserligen går Miguel ner lite i vikt, men det är långt i från ett hälsosamt BMI han har i slutet av programmet.

Visst är detta ett roligt program för den som vill slösa bort en hel timma på att fantisera sig in i Hollywoods miljöer och tycka synd om deltagarna, som med orimliga mål, halvhjärtat kämpar sig igenom några träningspass. Nej säger jag, det är inte värt, ta på dig joggingskorna och ut och spring med dig istället och jag lovar att du blir mer i form än av att se detta värdelösa program!

// Pernilla

If only I could, I'd make this world a better place.
Pernillas löpningspass:
Spring 2 min som uppvärmning, spring ca 6km/h.
Efter uppvärmning öka till 7, spring i 15 min.
Öka till 7.5 km/h, spring i 15 min.
Öka till 8 km/h, spring i 15 min.
Öka till 9 km/h, spring i 10 min.
De sista 5 minutrarna drar du ner hastigheten med 1 km per minut.
Sedan har du 2 minuters nedvarvning.

Favoritlåten på löpbandet idag
http://www.youtube.com/watch?v=WYQgGrJtRgQ 

Tankar efter löpningspasset:
Om man gillar löpning är det ett bra sett att rensa tankarna lite, efteråt blir man även piggare eftersom man får upp syreintaget. Det är även ett av de vanligase setten att bättra konditionen.


// Pernilla
Find your motivation

Har du bestämt dig för att börja träna?
Innan du börjar bör du tänka på detta:Din motivation: Hitta en motivation, bli inspirerad av andra som är ute och joggar, tänk på de positiva konsekvenserna av att träna. Det är din egen inställning som är den viktigaste faktorn för din framgång.


Målsättning: Vad har jag för mål med min träning? Träning och motion kräver tid.
Sätt upp delmål och belöna dig själv med ex att köpa dig något fint när du uppnår varje delmål.  Ha ett slutligt mål, tänk på att det kan ta tid att uppnå sitt slutliga mål, ha inte bråttom!


// Anna

Status - Anna WestbergNamn: Anna Westberg
Ålder: 18 år.
Skola: Jensen gymnasium
Bor: Stenungsund
Träningsform jag föredrar: Skivstång, Spinning och springa i naturen.
Jag hoppas att ni som läser vår blogg: Kommer att bli inspererade, att ni blir motiverade till att börja träna.
Detta vill jag uppnå med vår blogg: Ge insperation till träning och ett hälsosamt liv.
Detta kommer vi bjuda på i vår blogg: Goda och nyttiga recept, rolig och annorlunda träning, besök på fitnessfestivalen.


Status - Pernilla PilquistNamn: Pernilla Christina Kajsa Karlsson Pilquist.
Ålder: 18 år.
Skola: Jensen gymnasium
Bor: Södra Guldheden
Träningsfrom jag föredrar: Gymmet, spinning, core, yoga mm.  Löpa i naturen, basket.
Jag hoppas att folk som läser vår blogg:
Kommer bli hälsosamt berikad av vår träningsblogg.
Detta vill jag uppnå med vår blogg: Att Inspirera andra till en hälsosammare livsstil.
Detta kommer vi bjuda på i vår blogg: Kost tips, lite repotage om våra besök på ex. vis Friskis. Även repotage från föreläsningar.