Write it down

Tumblr_lbqvsstur31qdspz3o1_500_large
Att vara sjuk kan vara mer än man står ut med. Ett sätt att göra det lättare att bearbeta vad som händer utan att begrava sig i detär att skriva ner sina tankar i en egen dagbok.

Att skriva om det vi uppleversänker stressnivån och kan faktiskt  göra att vårt allmäntillstånd blir bättre. Genom att skriva om sjukdmar och svåra upplevelser hjälper det än att acceptera det som händer och den processen motverkar stress och sömnsvårigheter.

Om man lyckas påverka den fysiologiska stressen i kroppen mår man bättre helt enkelt. Man måste få utrymme för sin egen röst och genom att skriva kan man hitta lösningar inom sig själv, istället för att bli hänvisas till de lösningar som andra kan ge.

Det handlar om att stärka tron på sin egen förmåga och det bästa av allt med att skriva dagbok är att det alltid gäller samma regel: det finns inga regler, skriv hur du vill!

Och det finns heller inget som säger att man måste se dagboksskrivandet som  en obligatorisk uppgift varje dag, utan att det är mer som en slags vän du själv vill att den ska vara.









Tumblr_lcbjtewhdr1qdhbhio1_500_large
I ett forskningsprojekt vid North Dakota State University bad man personer med kroniska sjukdomar som astma och artrit att skriva om sin tillvaro i en dagbok under en timme varje vecka.

En månad efter det att patienterna börjat skriva dagbok märktes en mätbar förbättring av symtomen hos 47 procent av dem.



Källa: "100 hemligheter som stärker din hälsa" av David Niven, PH. D.

// Pernilla


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback