Recovering










viktigt att äta rätt mat vid rätt tid så att kroppen kan återhämta sig. När man tränar och anstränger sig så förbrukar man bland annat de kolhydrater som finns lagrade i musklerna (glykogen) samtidigt som man bryter ned proteinet i musklerna.

Därför behöver man få i sig både protein och kolhydrater efter ett träningspass. Att enbart äta en proteinbar eller en banan är därför inte tillräckligt. Vidare är det viktigt att äta kolhydrater efter träning för att stärka immunförsvaret.









Generellt sätt behöver man 10-20 gram protein samt ca 1 gram kolhydrater
per kilo kroppsvikt efter ett träningspass. Om en person väger 60 kg behöver denne alltså ca 60 gram kolhydrater.

För att få så bra återhämtning och muskeluppbyggnad som möjligt bör man äta ett mindre mål direkt efter träningspasset, helst inom en halvtimme. Vidare är det viktigt att man äter en ordentlig middag när man kommer hem.











Många köper återhämtningsdrycker eller “bars” men det går lika bra att ta med sig egen mat, vilket brukar vara ett billigare alternativ. Nedan följer några olika exempel på enkla och goda återhämtningsmål som du kan ta med dig! (Exemplen är beräknade för en person som väger ca 60 kg. )

- 2 stycken bananer + 3 dl mellanmjölk

- 2 stycken ostsmörgåsar (vitt bröd) med paprika + 3 dl juice

- 2 stycken Risifrutti Original (á 165 gram)

- 2 dl lättyoghurt + 1 dl CornFlakes + 1 dl russin

- Smaskig smoothie bestående av 3 dl lättmjölk + 1 dl havregryn + 1 banan + 1 dl blåbär.

Väljer här blåbär då dessa är rika på antioxidanter, vilket man ofta kan läsa om i diverse tidningar. Andra bär går givetvis lika bra att ha i!


Om du inte ger kroppen den energi den behöver efter ett pass, bygger du inga muskler och sliter ut kroppen istället. Så se till att alltid äta efter du tränat!






Källa: http://www.fragadietisten.se


// Pernilla


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback