The Immune System Prt 2


Stress skadar immunförsvaret

Under stress producerar kroppen stresshormonerna adrenalin och kortison. Under långvarig stress medverkar de båda till att störa immunförsvarets funktion och det gör oss känsligare mot infektionssjukdomar.

För att minska stress är följande åtgärder en bra start:

  1. Se över vad som stressar dig och försök göra förändringar som får bort så mycket som möjligt.
  2. Regelbunden (gärna daglig) motion ger ofta effekt och bör ses som första åtgärd.
  3. Yoga och olika avslappningstekniker kan hjälpa till.
  4. Ett lätt lugnande kvällste kan hjälpa dig med sömnen och ge återhämtning.








Solljus för bättre immunförsvar

Under hösten får vi mindre ljus än vi är vana vid under sommaren. Det kan göra oss nedstämda och lättare stressade vilket försämrar immunförsvar. Lite solljus ger även mindre produktion av D-vitamin och D-vitamin är viktigt för hela kroppens hälsa inklusive immunförsvaret. Även på våren när ljuset ökar är nedstämdhet vanligt.

Under höst och vinter är det viktigt att vara ute mycket. Vårdepressioner bör man däremot inte motverka genom att hålla sig inomhus utan istället aktivera sig och motionera. Vid svårare problem bör man söka läkare. Långsiktigt kan problemen minskas genom att jämna ut mängden ljus man får genom behandling med ljusterapi under den mörka delen av året.









Sömn är viktigt för kroppens försvar

En god sömn är en viktig förutsättning för ett väl fungerande immunförsvar. Störd sömn inverkar negativt på immunförsvaret på flera sätt och bl.a. genom att produktionen av kortison som sätter ner immunförsvarets funktion. Försök se till att du får den sömn som din kropp verkligen behov.









Behandla primär immunbrist med gammaglobulin

Vid primär immunbrist är det ett fel i immunförsvaret och kan vara ärftlig. Sekundär immunbrist orsakas av läkemedel eller en sjukdom (t.ex. HIV). Många svenskar tros lida av primär immunbrist utan känna till det och utvecklas ofta i vuxen ålder någon gång mellan 13 och 55 års ålder.

Symptom är återkommande infektioner i bihålor, öron, luftvägar och lungor. Din läkare kan enkelt undersöka detta med blodprov. Behandling sker med gammaglobulin vilket gör att nivåerna av antikroppar fylls på. Det ger ett starkare immunförsvar.










Motion ger starkare immunförsvar

Som vi säkert tidigare nämnt i bloggen så är all motion som inte går till överdrift är bra för immunförsvaret. Både löpning och promenader stärker vårt försvar mot sjukdomar.









Övervikt ger sämre försvar mot sjukdomar

Övervikt kan påverka immunförsvaret negativt. En av flera orsaker är fler inflammatoriska processer i kroppen. Är du överviktig är det därför viktigt att gå ner i vikt. Lugn och försiktig viktnedgång där man under en längre tid skaffar sig vanor som kan bevaras livet ut är denna rätta vägen.




Källa: http://www.nyfikenvital.org/


// Pernilla


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback