D-what?


D-vitamin har stor betydelse för immunförsvaret.
Det visar en ny studie från Köpenhamns universitet. D-vitamin sätter fart på de så kallade mördar- T-cellerna, vilka fungerar som immunförsvarets fotsoldater som angriper och bekämpar bakterier och virus som tränger in i kroppen.










Utan tillräckligt mycket D-vitamin kan T-cellerna inte göra detta, och immunförsvaret blir sämre. Forskarnas rekommendation nuförtiden är ett dagligt intag på 7,5 mikrogram D-vitamin, men det diskuteras om den siffran är för låg och om man i stället skulle rekommendera 10–20 mg.










Bra källor till D-vitamin

Solljus och fet fisk är de bästa källorna till D-vitamin. Får man inte i sig D-vitamin den vägen är det svårt att få i sig tillräckligt bara via kosten. Det behövs t.ex. 7 ägg eller 9 liter mjölk för att uppnå den dagliga rekommendationen, medan endast 25 gram lax täcker dagsbehovet.











Mikrogram D-vitamin per 100 gram

  • Solljus: 15 min. med bar hud utan solkräm per dag räcker. Men det är bara under sommaren det fungerar.
  • Torsklevertranolja: 250 mikrogram
  • Lax: 30 mikrogram
  • Ål: 30 mikrogram
  • Torskrom: 11 mikrogram
  • Inlagd sill: 10 mikrogram
  • Makrill: 5,5 mikrogram
  • Ägg: 1,75 mikrogram
  • Kycklingbröst: 1,5 mikrogram
  • Lättmjölk: 0,085 mikrogram




Källa: http://aktivtraning.se/



// Pernilla


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback