Raise your selfesteem, Mia Törnblom


Jag och Mia Törnblom


AutografeN <3


Under föreläsningen

Igår kväll var jag på Mia Törnbloms föreläsning om bla. självkänsla,
som var mycket motiverande och rolig. Här kommer lite intressanta anteckningar från detta:



Motivation

Mia började berätta lite om motviation, att man känner att man vill något, men att man saknar själva "villigheten" att göra något ex. vis. att nå ett mål. Att det är just det som är mellan vill och villigheten som det saknas något - motivation.

För att sitt mål rabblade hon upp ett antal saker som är viktigt att tänka på att ha; mål, delmål, lust, inspiration, belöning och sist men inte minst har vi tanken på själva VINSTEN med att nå målet. Vinsten, som hon påpekar att det är många som glömmer att fokusera på.

Att man ska försöka inse vilka tankar som triggar igång sig själv till att faktiskt göra det som krävs för att nå sitt mål. Mia gör också klart för oss att skillnaden mellan självförtroende och självkänsla är denna:

Självförtroende = Prestation, att nå mål.
Självkänsla       = Att ha det bra.












Tumblr_la1a6mgdzs1qbd332o1_400_large
Knep och tips

- Visste du att 95% av dina tankar är exakt samma tankar som du tänkte igår? Nä, tänkte väl det. Men nu när du vet det kan du ju verkligen förstå varför det är så viktigt att försöka fylla dig med så många positiva tankar som möjligt!

- Istället för att försöka jämföra dig med andra och tänka att du ska vara "bättre" eller "lika bra" som   någon annan, försök att se vad du kan lära dig av just den personen och var närvarande i samtalet istället.

- Tycker du att det är svårt att ge dig själv komplemanger? ÖVA, självkänsla är en färskvara, som en inre kondition som måste hållas igång för att stanna kvar.

- Du kan använda dig av ex vis affirmationer eller bestäm dig för att du minst någon gång per dag ska kolla dig i spegeln och säga att "jag är bra".

- Tycker du att det känns som en lögn eller har du svårt att skryta om dig själv? LJUG tills det känns helt sant!

- SLUTA SLÖSA DIN TID PÅ ATT FUNDERA PÅ VAD ANDRA TYCKER OM DIG. Ditt liv har större och viktigare uppgifter åt dig än så!

- Visste du att 8-1=0 ? Om du har fått 8 komplimanger på en dag och sedan under samma dag får 1 negativ kommentar, är de 8 tidigare komplimangerna som bortblåsta (enligt forskning).

- Har du någon gång blivit utsatt för en sån person som gärna gör bort andra inför publik? Ta då inte imot kränkningen, utan ta det kallt eftersom du nu kan inse skillnaden mellan ditt egenvärde och prestation.

- Den mentala förberedelsen inför en prestation (ex. vis en fotbollsmatch) är minst lika viktig som den fysiska.










Amygdala
Amygdala är en liten del av din hjärna, som fungerar som ett minneskonto för våra känslor. Varje gång som man gör en prestering och lägger på en känsla, lagras det minnet i amygdala och när du som minst anar det händer det dig igen. Därför är det så viktigt att öva på att bara lägga till känslor vid positiva prestationer. Här följer några tips på hur du fixar detta:

- Lär dig hur man "accar". Acca betyder att varenda gång som du gör en bra prestation eller när du får en komplimang, ska du göra en gest och säga något speciellt. Som en slags segergest. Det gör att du välkommnar alla de positiva prestaionerna rätt in i ditt minneskonto (amygdala).

- Lär dig att "dicca". Dissa betyder att varje gång som du gör en dålig prestation, ska du ha en gest som du gör som markerar att det inte var så farligt och kanske säga "äh det gör inget, jag duger ändå". Detta i sin tur gör att du tar distans känslomässigt till dina prestationer som vi inte vill repetera.







BRA- bok
En bra-bok är en bok där du dagligen skriver ner positiva saker med dig själv och sådant som du gjort underdagen som du tycker vart bra. Efter man har använt sig av en bra-bok ett tag, kan man märka en stark skillnad på hur du ser dig själv och dina styrkor blir starkare.







Tumblr_kvuyolj3he1qzmvz8o1_500_large
Drivna av rädsla?
 

- När du är rädd för någonting, beror det egentligen på att det du är rädd för är något som du inte kan kontrollera.

- Genom att inte använda ordet "inte" när du ska övertala dig om att du kan något ex. vis. innan en prestation, utan använd dig av andra meningar med positivt laddade ord. Ex vis: "jag kommer att klara att springa detta loppet", istället för "jag ska inte tappa fokusen under loppet" .
 
- Om man är rädd för att inte bli omtyckt skapar man automatiskt en ambition om att försöka bli omtyckt, vilket kan ledat till att man anpassar sig till hur man tror att andra vill att man ska vara. Detta hindrar dig från att skapa en bättre självkänsla. Så istället tipsar Mia om att man ska vara sig själv och tycka om sig själv för den man är.

Att man istället ska umgås med de personer som man verkligen känner att man kan vara sig själv. Detta avslutar Mia Törnblom sin föreläsning med och här kommer ett citat som jag vill avsluta detta inlägg med:

“You yourself, as much as anybody in the entire universe, deserve your love and affection.” 

- Buddha



// Pernilla



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback